Reprezentantii Transgaz dau vina pe intermediarul Raiffeisen Capital & Investment pentru pretul mic al actiunilor oferite spre vanzare in cadrul ofertei publice primare de vanzare de actiuni (IPO), de 191,92 lei pe actiune. "Pretul unei actiuni ar fi fost mai mare, dar atat a fost stabilit de intermediar si de comisia de listare prin raportul de evaluare", a declarat pentru HotNews.ro Ioan Stefanescu, director strategie, organizare si relatii cu actionariatul Transgaz. Oferta publica primara de vanzare de actiuni Transgaz a fost suprasubscrisa de aproape 30 de ori.

Piata - in expectativa

Potrivit lui Bogdan Ciobotaru, reprezentantul pentru Romania al Morgan Stanley, "ramane de vazut daca listarea Transgaz este un succes. Rezultatele se vad pe piata secundara. Daca pretul actiunilor va urca foarte mult pe piata, inseamna ca cei de la Transgaz au lasat bani pe masa".

”Pretul actiunilor nu a fost un pret prea mic, in opinia unor analisti a fost chiar prea mare. Prin valoarea actiunilor trebuie sa dai ocazia investitorilor sa cumpere la un pret competitiv”, a declarat Adrian Simionescu, director general Vienna Investment Trust.

”Pretul a fost bun, nici prea ieftin, nici foarte scump. Daca ar fi fost de 250 – 300 de lei pe actiune nu cred ca s-ar fi vandut”, este de parere si Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.

In ceea ce priveste suprasubscrierea, Simionescu a spus ca ”avand in vedere ca oferta Transgaz era foarte asteptata, unii au anticipat ca vor fi multi investitori care doresc sa investeaca in aceasta companie, si au subscris mai mult pentru ca in final sa poata obtine cota pe care o vroiau. Dar nu au anticipat ca multi vor face acest lucru”.

”Suprasubscrierea este cu atat mai remarcabila cu cat a avut loc intr-o perioada cu mari tulbulente pe pietele financiare internationale”, a mai spus directorul general al Vienna Investment Trust.

“Este un pret bun si sunt multe lucruri care recomanda Transgaz pentru investitii”, a incheiat Adrian Simionescu.

O oferta suprasubscrisa de aproape 30 de ori

Oferta primara de vanzare de actiuni Transgaz a avut loc in perioada 26 noiembrie - 7 decembrie la Bursa de Valori Bucuresti si a fost suprasubscrisa de 27,9 ori. Investitorii au subscris 6,3 miliarde de lei (1,79 miliarde de euro) pentru pachetul de acţiuni a cărui valoare de oferta este de 225,9 milioane de lei.

Investitorii institutionali au plasat in cadrul ofertei 5,278 miliarde lei (1,503 miliarde euro), subscriind de 38,93 mai mult (27,5 milioane actiuni Transgaz). De asemenea, investitorii mici au plasat 1,028 miliarde lei (292,8 milioane euro), in urma unei subscrieri de 11,38 ori mai mare (5,358 milioane actiuni).

Drepturile de alocare aferente ofertei Transgaz vor fi tranzactionate la bursa incepand cu data de 19 decembrie, iar data decontarii va fi 14 decembrie.

Ministerul Economiei detine, dupa derularea IPO, 75,01% din actiunile Transgaz, 14,98% apartin Fondului Proprietatea, iar restul noilor actionari.