Gigantul petrolier British Petroleum, detinatorul de sonde Nabors Industrie si compania de explorare Pioneer Natural Resources au spus, toate, in ultimele 24 de ore ca preturile situate peste 50$/baril vor incuraja mai multe exploatari sau vor da impulsul atat de necesar pentru fluxurile de numerar ale firmelor de profil, transmite Bloomberg.

SondaFoto: Flickr

Un pret mediu de 53 dolari pe baril ar insemna ca primele 50 de companii din lume din industrie tranzactionate public ar inceta sa “sangereze” bani, potrivit consultantului din domeniul petrolier Wood Mackenzie Ltd.

Nabors, care detine cea mai mare flota de sonde de extractie din lume a dezvaluit ca deja a discutat cu cativa mari clienti despre planuri de extindere a lucrarilor in a doua jumatate a anului daca preturile se ridica in mod “confortabil” peste 50 de dolari.

“Nu este vorba doar despre atingerea nivelului de 50$”, a spus marti Fraser McKay, vicepresedinte pentru analiza corporativa la Wood Mackenzie in Houston.

“Este vorba despre atingerea, mentinerea si realizarea perceptiei ca preturile viitoare vor fi peste 50 dolari pe baril inainte sa incepi sa aprobi proiecte ce sunt viabile la 50$/baril”, a explicat McKay.

Evolutia pretului petrolului in ultimii 5 ani (sursa Bloomberg):

Industria globala a petrolului a taiat anul trecut peste 100 de miliarde de dolari din capitolul investitii si este pe cale sa faca si alte reduceri pentru a supravietui din ceea ce Schlumberger Ltd. a calificat drept cea mai rea criza financiara a industriei.

Doar in America de Nord, cheltuielile sunt asteptate sa cada la jumatate fata de nivelul anului trecut.

Preturile si-au revenit si au crescut cu circa doua treimi dupa ce au atins minimul ultimilor 12 ani, petrolul Brent, standardul international al titeiului fiind tranzactionat marti la nivelul de circa 45 de dolari pe baril.

Avansul preturilor a facut companiile din explorare, de la British Petroleum la Pioneer sa spere la o revenire in viitor, in conditiile in care isi vor face publice rezultatele financiare pentru primul trimestru saptamana aceasta.

Anul viitor, British Petroleum va fi capabila sa echilibreze balanta de blati cu cheltuieli de capitala si plati catre actionari la un pret al petrolului intre 50 si 55 dolari/baril, mai jos fata de 60 dolari, cat era estimarea anterioara, a spus compania cu baza in Londra.

Pioneer se asteapta sa-si mai ia inca zece sonde orizontale de foraj cand petrolul va ajunge la 50$ iar prognoza pentru furnizarea si cererea de titei va fi pozitiva a spus compania intr-o declaratie privind castigurile obtinute.

Pentru fiecare 5 dolari crestere a pretului peste nivelul de baza de 37 dolari, Continental isi adauga la venituri circa 200 de milioane de dolari, a spus directorul pentru operatiuni, Jack Stark.

Cand petrolul va ajunge 52 de dolari, compania de explorare cu sediul in California va cauta probabil sa isi mareasca numarul de sonde, a declarat Stark. “Nu vom vana salturile de pret. Suntem hotarati sa fimi rabdatori”, a adaugat el.

Totusi, simplele discutii despre majorarea iar a activitatii aduc aminte in mod dureros de tentativa esuata anul trecut de a reporni activitatea prea curand dupa ce preturile petrolului au crescut.

“Ne-am cam grabit si ne-am fentat singuri”, a spus Tony Petrello, director executiv la Nabors intr-o conferinta cu analisti si investitori marti. “Va trebui sa fim putin mai precauti”, a adaugat el.

Nimeni nu poate spune exact care va fi momentul exact in care preturile petrolului vor lovi acest nivel si cat timp vor trebui sa stea acolo.

Nabors a spus ca activitatea ar putea lua avnt pe la mijlocul trimestrului trei sau in ultimele trei luni ale anului.

Continental a estimat ca oferta si cererea ar putea sa se apropie de un echilibru mai tarziu anul acesta si pot ajunge “in balanta absoluta” sau chiar in nevoie de mai mult petrol anul viitor.

“Sincronizarea absoluta s-ar putea sa intarzie putin”, a spus Stark “ dar pana la urma se va intampla”.