Ministrii petrolului din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol se intalnesc joi la Viena, surse OPEC declarand Reuters ca Arabia Saudita si aliatii sai din Golf vor propune o limitare a productiei totale pentru a incheia batalia pentru cota de piata ce a doborat cotatiile si a redus investitiile.

Foto:

Arabia Saudita este gata sa ia in considerare o intelegere-surprizacu colegele ei din OPEC, incercand sa rezolve diferentele ce au crescut atat de mult incat multi au considerat ca Organizatia este ca si terminata, scrie Bloomberg.

Declaratiile de pana acum:

Ministrul angolez al petrolului, Jose Botelho de Vasconcelos, a spus ca el crede ca exista posibilitatea ca tarile Organizatiei sa ia o decizie privind plafonarea productiei de petrol.

Ministrul energiei din Algeria, Salah Khebri spera ca se vor stabili limite pentru fiecare tara.

Eulogio del Pino, ministrul venezuelean al titeiului propune “un interval de furnizare” pentru fiecare natiune OPEC.

Seful ministerului pentru energie din Qatar, Mohammed al-Sada a spus ca piata este intr-un moment pozitiv si se indreapta spre echilibru, adaugand ca toate optiunile sunt deschise, inclusiv o limitare a productiei totale a OPEC.

Ministrul saudit de profil, Khalid al-Falih a declarat ca Regatul va utiliza o abordare “delicata” pentru ca doreste stabilitate pe te rmen lung. El a spus si ca va lua in considerare orice propunere facuta de Iran.

Ministrul petrolului din Emiratele Arabe Unite a declarat ca piata are nevoie de aprecierea pretului petrolului pentru a sustine investitiile in sector.

Reprezentatntul Kuwaitului, Anas al-Saleh, spune ca 50-60 de dolari pe baril este un pret adecvat.

Fayadh al-Nema, ministru adjunct irakian, a declarat ca se asteapta ca titeiul sa coste intre 55 si 65 de dolari in a doua jumatate a anului.