Aurul s-a apreciat puternic vineri, dupa victoria Brexit-ului, atingand un maxim al ultimilor peste doi ani, in conditiile in care investitorii se indreapta spre valorile refugiu, scrie AFP.

Lingouri de aurFoto: Agerpres

In jurul orei 03,50 GMT, in conditiile in care numararea voturilor din Marea Britanie indica un "Brexit", cursul unciei de aur a urcat pana la 1.359,08 dolari, cel mai mare nivel din 19 martie 2014, un avans de circa 8% in raport cu bursele asiatice, unde uncia se instalase in jurul valorii de 1.320 dolari.

"Aurul creste puternic in conditiile in care investitorii se grabesc spre o securitate relativa" pe care o reprezinta metalul galben, explica Joe Rundle, trader la ETX Capital.

Valoare refugiu prin excelenta, aurul era sustinut vineri de incertitudine economice si politice din Marea Britanie si repercusiunile lor asupra relansarii mondiale, dupa decizia britanicilor de a iesi din UE, la capatul unui referendum foarte disputat.

"Pe piete, activele riscante sunt evident susceptibile sa sufere, initial, ceea ce deja se intampla. In acest timp, materiile prime industriale ar putea sa slabeasca in timp ce aurul va profita in continuare" de aceasta situatie, au comentat analistii de la Capital Economics.

Britanicii au votat joi in proportie de 51,9% pentru iesirea din Uniunea Europeana, fata de 48,1% pentru iesire, potrivit rezultatelor definitive publicate vineri dimineata de comisia electorala.