Lira sterlina a ramas sub asediu luni, alunecand inapoi catre minimul ultimilor 31 de ani, reflectand profundul sentiment negativ al investitorilor dupa ce Marea Britanie a optat pentru iesirea din UE, declansand unde de soc pe pietele globale, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Euro este si el sub presiune, tras in jos de moneda britanica, in conditiile in care Brexitul intuneca viitorul Uniunii Europene.

Lira sterlina este pe minus cu 2,3% la 1,3381, la foarte mica distanta de nivelul de 1,3228 la care a plonjat vineri, cel mai mic nivel din 1985 si pana acum.

“Greutatea pica acum pe Europa, unde Brexitul ar putea provoca un efect de domino de state doritoare sa paraseasca uniunea. Desi s-a discutat deja despre asta, principala ingrijorare pentru piata valutara este incertitudinea politica ce poate duce la paralizarea politicilor monetare si fiscale”, spune Junichi Ishikawa, analist forex la IG Securities.

Alegerile spaniole, care au generat un nou parlament fara majoritate clara pentru a doua oara in sase luni au adaugat incertitudini in Europa.

“In privinta lirei sterline, ar putea atinge noi minime. Moneda ar putea scadea si mai mult in conditiile in care Banca Angliei ar putea reduce dobanzile pentru a sprijini economia din cauza Brexitului”, a adaugat Ishikawa.