Lira sterlina a scazut pana la minimele ultimilor 31 de ani, iar actiunile asiatice au suferit corectii miercuri in conditiile in care temerile privind Brexitul si instabilitatea din Uniunea Europeana s-au reintors si mai puternice, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Moneda britanica a fost una dintre victimele principale, scazand sub suportul psihologic de 1,30 dolari. Lira a atins cel mai mic nivel din 1985 si pana acum, coborand pana la 1,2565.

In tranzactii amintind de vinerea neagra de dupa votul de la referendum in care britanicii au hotarat sa abandoneze UE, lira a scazut cu o viteza ce i-a surprins pe multi din piata.

Ingrijorarile privind impactul asupra unei cresteri globale deja fragile s-au raspandit si pe pietele de marfuri.

Dupa ce preturile petrolului scazusera cu 5% marti, sortimentul Brent a coborat si miercuri, pana la 47,57 dolari, atingand la un moment dat 46,21 $.

Investitorii s-au grabit sa intre pe obligatiuni guvernamentale, ceea ce a impins pietele de profil si mai tare in teritoriu necunoscut.

Randamentele bondurilor Trezoreriei americane, etalon pentru obligatiunile din toata lumea, au atins la minimele ultimelor trei decenii.

De asemenea, investitorii au trebuit sa plateasca 0,27% din suma pentru a imprumuta Japonia pe 10 ani.

“Nu exista perspectiva inflatiei, nu exista crestere puternica. Singurul lucru pe care il avem este incertitudinea”, spune Hiroko Iwaki de la Mizuho Securities.

Brusca schimbare de sentiment din randul investitorilor a taiat 3% din indicele japonez Nikkei, iar indicele MSCI din zona Asia-Pacific (cu exceptia Japoniei) a scazut cu 1,6%.

De la votul-soc din Marea Britanie de parasire a UE, investitorii s-au consolat cu asteptari de relaxare monetara din partea bancilor centrale.

Dar analistii - si chiar multe dintre banci - au avertizat ca spatiul de manevra este limitat strict si ca noi pasi in aceasta directie s-ar putea dovedi contra-productivi.

“Pietele financiare par sa fi adoptat o viziune mai realista privind complexitatea si incertitudinea tabloului politic global si impactul asupra unei cresteri economice deja estompate”, scriu analistii ANZ intr-o nota catre clienti.

“Asta sugereaza lupta dintre un sprijin majorat din partea bancilor centrale si fundamentele economice va escalada, aducand volatilitate in piata”, arata sursa citata.

In raport cu yenul, lira sterlina a cazut sub 131 pentru prima data din 2012 si pana acum, iar euro a atins maximul ultimilor doi ani si jumatate fata de moneda britanica, de 85,30 pence.

Moneda japoneza a beneficiat de traditionalul ei statut de refugiu si a urcat la nivelul de 100,94 yeni pentru un dolar.

Brokerii spun ca nu exista un singur eveniment care sa fi cauzat evenimentele din piete, ci o acumulare de factori negativi.

Trei fonduri imobiliare britanice in valoare totala de circa 10 miliarde de lire sterline si-au vazut actiunile suspendate de la tranzactionare dupa ce pretul activelor lor s-a prabusit, iar Banca Angliei a trebuiat sa ia masuri pentru a se asigura ca bancile vor continua creditarea.

In Europa continentala, actiunile bancilor italiene au suferit caderi puternice, zguduind fundatiile financiare ale celei de-a treia economii din zona euro.

“Italia se confrunta cu o criza severa care este exponentiala. Nu este graduala sau lineara”, a spus Francesco Galietti, seful firmei de consultanta privind riscul Policy Sonar si fost oficial al ministerului de finante de la Roma.

“Declansatorul nemijlocit este criza bancara”, a avertizat Galietti.