Petrolul este o resursa pretioasa si epuizabila, dar, la acest moment cel putin, se pare ca avem prea mult, scrieThe Guardian. Preturile titeiului sunt la cel mai redus nivel de la inceputul lui aprilie si pana acum, lovite de supraproductia continua, ingrijorarile privind cererea globala si pesimismul jucatorilor de pe piata petrolului.

Sonda petrolFoto: Flickr

Iar aceasta situatie pare ca va continua si in viitorul apropiat.

Sortimentul de referinta pentru preturile de pe piata americana, West Texas Intermediate se vindea la sfarsitul sedintei de marti de la bursa de marfuri din New York cu 39,51 dolari/baril, nivel atins pentru prima oara dupa 6 aprilie.

Petrolul Brent, referinta la nivel mondial, a inchis marti la nivelul de 41.59 dolari, un minim al ultimelor trei luni si jumatate.

Preturile si-au revenit putin pana la sfarsitul acestei saptamani dupa un raport privind piata muncii din SUA mai bun decat se prognozase.

Dar cotatiile titeiului sunt cu circa 25% mai scazute fata de maximele din luna iunie, ceea ce le plaseaza intr-o „bear market” (piata pe trend de scadere). Totusi acestea raman sus fata de minimele ultimului deceniu atinse in februarie, cand cotatiile din SUA au cazut sub 30 de dolari pe baril.

Unele dintre motivele scumpirii titeiului din iunie sunt responsabile si pentru ieftinirea de acum, spun cei care urmaresc piata.

A existat o serie de stopari de productie anul acesta, spune Bill O’Neill, director pe sectorul marfuri de la grupul de consultanta Logic Advisors, referindu-se la incendiile din regiunile petroliere canadiene, la scaderile abrupte de productie in Nigeria si Libia si la grevele lucratorilor din Kuwait.

„Acestea s-au rezolvat mai mult sau mai putin, sau s-au atenuat. Asa ca vedem o supraabundenta a furnizarilor in conditiile in care reincepe productia in majoritatea acestor zone”, spune O’Neill.

La acel moment, existau sperante ca intreruperile de productie si preturile relativ mici vor crea o cerere mai mare ce va reduce stocurile pentru ca pe piata petrolului sa se ajunga, in sfarsit, la un echilibru intre oferta si cerere, spune Rob Haworth, strateg senior la US Bank Wealth Management.

Totusi, cand pretul titeiului american a atins 50 de dolari, i-a incurajat pe unii dintre producatorii de petrol de sist din SUA sa deschida robinetele din nou, dupa cum s-a vazut timp de cateva saptamani si din statisticile privind numarul de sonde, spune Stewart Glickman, sef pe cercetare in sectorul energetic la S&P Global Market Intelligence.

„Ceea ce ar fi putut fi un declin destul de precipitat al productiei SUA nu mai pare ca va fi atat de precipitat”, spune Glickman. Pe masura ce noi productii intrau in piata, profiturile rafinariilor se micsorau.

Cu marje de rafinare mai mici si cu stocuri mari de benzina si motorina, rafinariile nu erau prea putin motivate sa produca mai mult, ceea ce a facut ca stocurile sa se tot mareasca, a adaugat Glickman.

Tot in acest tablou intra si decizia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a continua lupta pentru cota de piata si de a pompa cat mai mult titei cu putinta. Unele informatii sugereaza ca productia OPEC din luna iulie ar putea fi una record, din cauza cresterilor din Iran si Nigeria.

Rapiditatea cu care petrolul a crescut recent pana la nivelul de 50 de dolari a speriat consumatorii, spune Jay hatfield, manager de portofoliu la fondul InfraCap Active MLP. "Oamenii sunt atenti la preturi ... avem nevoie de preturi mai mici pentru a lichida stocurile in exces", a spus el.

Haworth, Hatfield si O’Neill au spus ca, pe masura ce preturile scadeau in iulie, cei care tranzactioneaza pe termen scurt au urmat trendul descrescator si au luat pozitii pentru a beneficia de urmatoarele corectii de pret, ceea ce a ajutat la coborarea cotatiilor pana la nivelul de 40 de dolari.

Hatfield apreciaza ca, pe termen scurt, sunt putine motive pentru cresterea cererii pentru ca pietele de energie intra in sezonul in care rafinariile isi intrerup productia pentru lucrari de intretinere, in conditiile in care trec de la sortimentele de vara de combustibil la cele de iarna.

In plus vremea va fi temperata in urmatoarele luni fara ca nevoile de racire sau incalzire sa creasca.

Preturile ar putea scadea si mai mult, dar niciun expert din piata nu se asteapta la o retragere pana la nivelul de 20 de dolari si nici ca preturile sa sara de 50 de dolari.