Victoria lui Trump ar putea insemna "sfarsitul austeritatii globale". Cum se va simti in toata lumea planul lui economic de mii de miliarde de dolari
Daca Trump se tine de promisiunea ca va trata economia SUA cu o "injectie" inflationista printr-un pachet de taieri de taxe si cheltuieli cu infrastructura de mai multe mii de miliarde de dolari, impactul va fi simtit si departe de granitele americane.
Analistii de la M&G Investment au mers pana la spune saptamana aceasta ca victoria sa in alegeri a declansat "sfarsitul austeritatii globale".
Inflatia a coborat pana la minime istorice de la criza financiara si pana acum, iar multe tari dezvoltate inca se lupta cu deflatia.
O crestere semnificativa a inflatiei - daca va aparea - va marca o metaformoza a pietelor financiare. Economia SUA este cea mai mare din lume, asa ca miscarile inflationiste de acolo vor fi simtite si in alte parti.
Investitorii pariaza si ca stimulii fiscali din SUA vor fi duplicati in diverse grade in Europa si Asia, amplificand efectul lor.
Ei incearca acum sa identifice cine vor fi marii castigatori ai maririi preturilor din diferite regiuni, industrii si clase de active.
Mare parte din atentia lor este indreptata asupra obligatiunilor guvernamentale, principalelor metale - precum cuprul si otelul - si companiilor din sectoarele resurselor si constructiilor - cele mai sensibile sectoare la modificarile inflatiei si cheltuielilor cu infrastructura.
"In esenta, domnul Trump ofera inflatie", a spus joi gigantul financiar japonez Nomura, adaugand ca preturile si dobanzile in crestere din Statele Unite trebuie sa fie acompaniate de o crestere a economiei reale.
Totusi, expertii Nomura recomanda cumpararea de dolari versus euro, yeni si dolari canadieni deoarece apreciaza ca anticipatul impuls inflationist ar putea forta Rezerva Federala sa mareasca dobanzile anul viitor mai repede decat se preconizeaza acum.
Nomura estimeaza ca dolarul va urca la 110 yeni in urmatoarele trei luni (fata de 106,75 acum), la 1,40 dolari canadieni (1,34 acum) si ca euro va cobora de la 1,09 la 1,05 USD.
O opinie similara are si Michael Hasenstab, director de investitii la fondul Templeton Global Macro, cel care si-a facut un nume in lumea financiara cu pariurile pe obligatiuni unguresti si irlandeze.
"Continuam sa ne asteptam la inflatie in crestere in Statele Unite, la marirea randamentelor bondurilor Trezoreriei SUA, la deprecieri ale yenului japonez si ale euro si la aprecieri ale unor monede din anumite piete emergente", a spus el.
Asteptarile privind inflatia se vad deja in pietele financiare in contractele swap specializate -care au ajuns la cel mai inalt nivel din iulie anul trecut si pana acum - si in cresterea randamentelor obligatiunilor americane, care au cunoscut cel mai mare salt din 2009 si pana acum si unul cel mai mare din istorie.
Schimbarile globale din sectorul dobanzilor din piete, ca raspuns la schimbarea prognozelor dobanzilor sunt reflectate si pe bursele de actiuni si de marfuri.
Cuprul a urcat peste 5% pana la maximul ultimelor 16 luni, pana la 5.714 dolari pe tona. Nichelul a ajuns si el la maximul din iulie 2015 si pana acum, iar zincul a atins un varf al ultimilor cinci ani si jumatate.
Acest lucru deja influenteaza sectoarele adiacente si companiile de pe burse.
Actiunile celui mai mare producator de otel au sarit joi cu peste 10 procente. De asemenea, indicele sectorului european al materialelor si constructiilor a avansat la varful ultimilor noua ani.
Actiunile conglomeratului spaniol de constructii ACS, care are afaceri in toata lumea, au crescut cu peste 5% miercuri, cel mai mare avans din februarie si pana in acest moment. Ele sunt deja pe plus cu 10% saptamana aceasta.
Firma irlandeza de constructii CRH, care isi genereaza jumatate din venituri din Statele Unite a atins joi maximul ultimilor ani, actiunile sale ajungand la 34,40 euro, la doar 16 eurocenti de maximul istoric.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Mai tataie, inflatia e motorul oricarei economii, dar ca in orice daca e prea mult strica, daca nu e deloc atunci nu merge. Asta e si cu inflatia.
Iti trebuie o inflatie de aprox 3% altfel moare economia. Ideea e sa o mentii in jur de 3-4% sa nu se duca naibii si nici sa nu moara.
Daca la masa monetara aflata in circulatie adaugi o suma oarecare tiparita de banca centrala, va rezulta inflatie, adica o devalorizare a tuturor bancnotelor (sau conturilor) din lume.
Adica SUA produce bancnote cu camionul si dolarii aflati in circulatie din intreaga lume se devalorizeaza.
E un plan demn de Trump, un personaj cu prea putina etica de afaceri. Sa vedem daca devine realitate.
Tratamentul de soc al domnului Trump e ca o tura zdravana de defribilare administrata pe o inima relativ sanatoasa. S-ar putea sa fie bine, dar sunt si riscuri.
Ma indoiesc ca cei de la FED se vor baga la asemenea tratament de soc radical.
"impactul va fi simtit si departe de granitele americane"
Cum va fi simtit ?
Citat dintrun discurs la ONU:
"It is no longer possible to inject thousands of billions of dollars of unreal wealth to the world economy simply by printing worthless paper assets, or transfer inflation as well as social and economic problems to others through creating sever budget deficits ..."
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Ce sa inteleg ?
Prin tiparire si injectare a miliarde de dolari creste nivelul de trai in America pe seama scaderii nivelului de trai in restul lumii ? Se transfera inflatia si deficitele bugetare din America in restul lumii ?
Acest transfer va fi si in Romania ?
http://www.informationclearinghouse.info/article32561.htm