De la companii de constructii din Spania si pana la brokeri de pe piata cuprului din districtul financiar londonez, victoria lui Donald Trump din alegerile prezidentiale americane este simtita in toata lumea, investitorii pariind pe o crestere pe termen lung a inflatiei globale, noteaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Daca Trump se tine de promisiunea ca va trata economia SUA cu o "injectie" inflationista printr-un pachet de taieri de taxe si cheltuieli cu infrastructura de mai multe mii de miliarde de dolari, impactul va fi simtit si departe de granitele americane.

Analistii de la M&G Investment au mers pana la spune saptamana aceasta ca victoria sa in alegeri a declansat "sfarsitul austeritatii globale".

Inflatia a coborat pana la minime istorice de la criza financiara si pana acum, iar multe tari dezvoltate inca se lupta cu deflatia.

O crestere semnificativa a inflatiei - daca va aparea - va marca o metaformoza a pietelor financiare. Economia SUA este cea mai mare din lume, asa ca miscarile inflationiste de acolo vor fi simtite si in alte parti.

Investitorii pariaza si ca stimulii fiscali din SUA vor fi duplicati in diverse grade in Europa si Asia, amplificand efectul lor.

Ei incearca acum sa identifice cine vor fi marii castigatori ai maririi preturilor din diferite regiuni, industrii si clase de active.

Mare parte din atentia lor este indreptata asupra obligatiunilor guvernamentale, principalelor metale - precum cuprul si otelul - si companiilor din sectoarele resurselor si constructiilor - cele mai sensibile sectoare la modificarile inflatiei si cheltuielilor cu infrastructura.

"In esenta, domnul Trump ofera inflatie", a spus joi gigantul financiar japonez Nomura, adaugand ca preturile si dobanzile in crestere din Statele Unite trebuie sa fie acompaniate de o crestere a economiei reale.

Totusi, expertii Nomura recomanda cumpararea de dolari versus euro, yeni si dolari canadieni deoarece apreciaza ca anticipatul impuls inflationist ar putea forta Rezerva Federala sa mareasca dobanzile anul viitor mai repede decat se preconizeaza acum.

Nomura estimeaza ca dolarul va urca la 110 yeni in urmatoarele trei luni (fata de 106,75 acum), la 1,40 dolari canadieni (1,34 acum) si ca euro va cobora de la 1,09 la 1,05 USD.

O opinie similara are si Michael Hasenstab, director de investitii la fondul Templeton Global Macro, cel care si-a facut un nume in lumea financiara cu pariurile pe obligatiuni unguresti si irlandeze.

"Continuam sa ne asteptam la inflatie in crestere in Statele Unite, la marirea randamentelor bondurilor Trezoreriei SUA, la deprecieri ale yenului japonez si ale euro si la aprecieri ale unor monede din anumite piete emergente", a spus el.

Asteptarile privind inflatia se vad deja in pietele financiare in contractele swap specializate -care au ajuns la cel mai inalt nivel din iulie anul trecut si pana acum - si in cresterea randamentelor obligatiunilor americane, care au cunoscut cel mai mare salt din 2009 si pana acum si unul cel mai mare din istorie.

Schimbarile globale din sectorul dobanzilor din piete, ca raspuns la schimbarea prognozelor dobanzilor sunt reflectate si pe bursele de actiuni si de marfuri.

Cuprul a urcat peste 5% pana la maximul ultimelor 16 luni, pana la 5.714 dolari pe tona. Nichelul a ajuns si el la maximul din iulie 2015 si pana acum, iar zincul a atins un varf al ultimilor cinci ani si jumatate.

Acest lucru deja influenteaza sectoarele adiacente si companiile de pe burse.

Actiunile celui mai mare producator de otel au sarit joi cu peste 10 procente. De asemenea, indicele sectorului european al materialelor si constructiilor a avansat la varful ultimilor noua ani.

Actiunile conglomeratului spaniol de constructii ACS, care are afaceri in toata lumea, au crescut cu peste 5% miercuri, cel mai mare avans din februarie si pana in acest moment. Ele sunt deja pe plus cu 10% saptamana aceasta.

Firma irlandeza de constructii CRH, care isi genereaza jumatate din venituri din Statele Unite a atins joi maximul ultimilor ani, actiunile sale ajungand la 34,40 euro, la doar 16 eurocenti de maximul istoric.