Bursele europene, in crestere, nu acordau prea mare atentie, luni dimineata, victoriei NU-ului la referendumul italian, urmata de anuntul demisiei sefului guvernului Matteo Renzi, scrie AFP.

"Rezultat era in mare anticipat, cel putin victoria taberei NU", a comentat Gilles Guibout, de la AXA IM.

In jurul orei 09,30 GMT, Parisul castiga 1,27%, in timp ce bursa din Frankfurt avansa cu 1,73%, cea din Londra cu 0,78% iar Milano cu 0,72%. Eurostoxx 50 crestea si el cu 1,59%.

In Asia, pietele bursiere au pierdut teren fara a cadea insa prada panicii, Bursa din Tokyo incheind in scadere cu 0,82%.

Moneda unica europeana a cazut in prima instanta, atingand minimul ultimelor 20 de luni in noaptea de duminica spre luni, dupa anuntarea sondajelor in Italia. In jurul orei 09,30 GMT, euro rezista insa, fiind cotata la 1,0642 dolari fata de 1,0664 vineri, la New York.

Potrivit lui Guibout, "surpriza este mai mult legata de amploarea infrangerii", in conditiile in care "adevarata intrebare care se va pune pe termen scurt este capacitatea sistemului bancar de a se recapitaliza".

Rezultatul referendumului deschide o perioada de incertitudini pentru economia italiana, cu un sector bancar afectat in continuare de criza financiara si incarcat de creante indoielnice. Temeri legate de diverse falimente apar in mod regulat.

Italienii au respins masiv duminica o reforma constitutionala care prevedea in mod principal reducerea puterii Senatului, care dispune in prezent de aceleasi puteri ca si Camera Deputatilor, precum si limitarea atributiilor regiunilor si desfiintarea celor 110 provincii.

Matteo Renzi, 41 de ani, ajuns la putere in 2014 cu un program de reforme, si-a anuntat imediat demisia.

Bursele au rasuflat usurate si dupa esecul extremei drepte in Austria, care a pierdut duminica presedintia Republicii.

Investitorii urmaresc acum ultima reuniune din acest an a Bancii Centrale Europene (BCE), care are loc joi.

Potrivit Natixis, "pietele spera acum un nou lot de anunturi" din partea BCE.