Actiunile de pe bursele lumii au atins noi niveluri record dupa ce sefa Fed, Janet Yellen, a dat de inteles ca Rezerva Federala nu se va grabi sa inaspreasca politica monetara, iar un indice ce masoara evolutia dolarului a coborat la minimul ultimelor 10 luni, scrie Bloomberg.

Janet Yellen, secretarul trezoreriei americaneFoto: Flickr / Day Donaldson

Cele mai mari avansuri s-au consemnat pe indicii MSCI ACWI si pe Kospi (Coreea de Sud), ambii la maxime istorice. Hang Seng (Hong Kong) a ajuns la cea mai mare cota din ultimiii doi ani dupa ce Dow Jones Industrial Average a inchis sedinta de miercuri de pe piata americana la un nivel record.

Bursele eruopene au inceput pe plus joi, iar indicii care masoara cotatiile futures de pe Wall Street sunt si ei “pe verde”.

“Piata este optimista in conditiile in care declaratiile lui Yellen sugereaza un ritm mai redus al majorarilor de dobanda iar acest lucru este bun pentru conditiile de lichiditate si pentru actiuni”, spune Banny Lam, sef pentru domeniul cercetare de la CEB International Investment Corp. din Hong Kong.

Declaratiile sefei Fed au distras atentia de la emailurile lui Donald Trump Jr. privind intalnirea sa cu un avocat rus, desi inca exista ingrijorari ca ultimele episoade ale telenovelei rusesti din Washigton ar putea incurca planurile administratiei privind reforma fiscala si impulsionrea cheltuielilor publice.

Atitudinea de abordare graduala a politicii monetare abordata de Janet Yellen vine dupa ce alte banci centrale din lume au dat de inteles ca s-ar putea sa nu mai fie nevoie de politici care sa impulsioneze economiile in conditiile in care economia mondiala prinde puteri.

Actiunile americane au inchis miercuri pe crestere si au stabilit inca un record al DJIA - ultimul nivel record al Dow Jones fusese consemnat in urma cu aproape o luna - in conditiile in care Yellen a vorbit in fata Congresului SUA nu numai despre abordarea graduala a politcii monetare, ci si despre incredere in economia americana.

Indicele DJIA a castigat miercuri 123,07 puncte (0,6%), ajungand la 21.532,14 puncte.

Actiunile lumii au ajuns la maxime istorice pentru a patra oara in mai putin de o luna, noteaza Reuters.

Pe langa declaratiile lui Yellen, sentimentul pozitiv din randul investitorilor a primit un impuls si din China, care a raportat date bune privind exporturile si importurile din iunie, acesta fiind inca un semn ca schimburile comerciale globale capata din nou o consistenta reala.

Drept urmare, actiunile asiatice au urcat cu peste 1 procent iar indicele MSCI, care masoara evolutia burselor din 47 de tari, a atins o noua cota record.

Europa bursiera abia a trecut pe plus. Brokerii sunt insa bucurosi de momentul de respiro dupa ce cresterea de 1,6% de miercuri a adus cea mai buna zi de pe piete de la victoria din alegerile franceze a lui Emmanuel Macron din aprilie.

“Totul pare sa se reduca la Yellen”, spune Bas Van Geffen, analist Rabobank.