Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a devenit in ultimii patru ani una dintre cele mai dinamice piete din Europa Centrala si de Est si a incheiat incheiat cu succes oferte publice initiale (IPO) de listare de peste un miliard de euro, informeaza un comunicat BVB.

Bursa de Valori BucurestiFoto: BVB

Potrivit datelor disponibile in rapoartele IPO Watch Europe furnizate de PricewaterhouseCoopers (PwC), in ultimii patru ani, la Bursa de Valori Bucuresti, s-au inregistrat oferte publice initiale de aproape 1,1 miliarde de euro.

Trei companii private si doua de stat s-au listat la Bursa de Valori Bucuresti din 2013 si pana in prezent. In acest an, a fost inregistrat recordul pentru cea mai mare listare a unei companii private la BVB: DIGI Communications (DIGI) a vandut un pachet de actiuni de 25,6% in valoare totala de 207 milioane de euro.

In iunie, o alta companie antreprenoriala romaneasca, AAGES (AAG), a fost listata dupa ce actionarii au vandut 15% din companie pentru echivalentul a 1,2 milioane euro.

La finalul anului trecut, o alta companie privata, operatorul de servicii medicale private MedLife (M), a vandut o participatie de 44% pentru echivalentul a 51 de milioane de euro.

In 2014, o companie detinuta majoritar de stat era listata la bursa: oferta de 51% din Electrica (EL) a avut o valoare de 443 milioane euro.

La finalul anului 2013, Romgaz (SNG) s-a listat la BVB, dupa o oferta de 391 milioane euro obtinuta, pentru 15% din companie.

"Piata romaneasca de capital s-a dezvoltat in ultimii ani pe baza reformelor si procesului constant de modernizare a pietei. In mai putin de un an s-au realizat doua mari IPO-uri ale companiilor private, cele mai mari din intreaga istorie a pietei de capital din Romania, ceea ce ne da sperante ca vom asista la noi listari de companii pe bursa de la Bucuresti," a declarat Lucian Anghel, presedintele BVB.

Romania a depasit in ultimii patru ani piete de capital mai dezvoltate sau clasificate la un nivel mai inalt decat pietele de frontiera precum cele din Austria, Grecia sau Ungaria in ceea ce priveste valoarea ofertelor publice initiale derulate pe bursele respective, potrivit datelor incluse in rapoartele trimestriale IPO Watch Europe ale PricewaterhouseCoopers (PwC).