Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat pierderi importante in sedinta de miercuri, de cel putin 4,5%, cauzata de panica determinata de evolutiile negative inregistrate de pietele externe de capital. Valoarea tranzactiilor incheiate a fost de 68,36 milioane de lei, echivalentul a 18,45 milioane de lei, in crestere cu 36% fata de sedinta de marti.

"A fost o sedinta dominata de panica la Bucuresti, generata mai ales de evolutiile negative inregistrate de pietele externe de capital si de teama investitorilor, care au preferat sa vanda din detineri si sa astepte un moment mai bun de cumparare", a declarat Andreea Ciobanu, analist Intercapital Invest, citata NewsIn.

Din volumul total al rulajului de miercuri, drepturile de alocare Transgaz au inregistrat o lichiditate de 5,38 milioane de lei. Cotatia de inchidere al unui drept de alocare a fost de 279 lei, cu 4,16% sub valoarea din sedinta anterioara.

BET-C, indicele compozit al bursei, a pierdut 4,77%, pana la nivelul de 5.565,88 puncte, iar indicele celor mai lichide zece titluri listate, BET, s-a depreciat cu 4,52%, pana la 8.200,09 puncte.

Cea mai mare scadere, de 5,19%, a fost inregistrata de BET-FI, indicele celor cinci societati financiare, care a atins 63.738,31 puncte.

"Scaderea indicilor BVB poate fi privita si in contexul celorlalte piete emergente, care au inregistrat scaderi puternice, investitorii fiind nesiguri in ceea ce priveste perspectivele privind impactul unei recesiuni sau a unei cresteri moderate in economia americana", a mai spus Ciobanu.

Titlurile SIF Oltenia au avut cel mai ridicat rulaj de pe piata, de 11,27 milioane de lei, fiind urmate de actiunile SIF Moldova si BRD - Groupe Societe Generale, care au avut un rulaj de 7,78 milioane de lei, respectiv 6,85 milioane de lei. SIF Muntenia s-a clasat pe locul patru in topul lichiditatii, cu 6,60 milioane de lei, urmata de Banca Transilvania, cu un rulaj de 6,28 milioane de lei.

Actiunile companiei Electroaparataj s-au situat in topul pierderilor (-12,12%), urmate de Energopetrol (-11,9%) si Vrancart (-9,7%), in vreme ce titlurile Mecanica Ceahlau (11,11%), Agras Vienna Insurance Group (7,14%) si Titan (2,96%) s-au situat in topul cresterilor.