Grupul bursier american CME vrea sa lanseze contracte futures pentru bitcoin, decizie care ar putea atrage un val de investitori interesati de plasamente in cea mai utilizata moneda virtuala, care s-a apreciat cu peste 500% in acest an, iar marti a atins un nou record, relateaza Bloomberg, citat de news.ro.

criptomonedeFoto: Flickr

Bitcoin s-a apreciat marti cu pana la 5,2%, la 6.416,39 dolari pe unitate, dupa ce CME a anuntat ca va oferi instrumente derivate pentru bitcoin in trimestrul patru.

Contractele futures vor fi decontate in numerar bazat pe un indicele al bitoin, calculat de CME.

Initiativa vine in urma unui anunt al Chicago Board Options Exchange din luna august, potrivit caruia analizeaza oportunitatile oferite de instrumentele derivate pentru bitcoin, in timp ce Comisia pentru tranzactii cu contracte futures destinate marfurilor a inregistrat in iulie platforma LedgerX, de tranzactionare a monedei virtuale, ca prima platforma reglementata la nivel federal pentru derivate ale bitcoin si casa de cliring.

Odata ce vor aparea contractele futures pentru bitcoin, urmatorul pas logic ar fi un fond in bitcon tranzactionat la bursa. Pana in prezent, Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare a respins aprobarea unor astfel de fonduri motivand ca nu exita instrumente derivate pentru moneda virtuala.

Infiintarea unor astfel de fonduri de investitii si instrumente derivate pentru bitcoin ar face ca moneda virtuala sa devina mult mai atractiva pentru fondurile de hedging si fondurile mutuale.

CME este operatorul celei mai mari piete de optiuni si contracte futures din lume, avand in proprietate platforme mari de tranzactionare din Chicago, New York si Londra. Compania mai detine indicii de actiuni si financiari Dow Jones, precum si casa de clearing CME Clearing Services.