Aurul a inceput anul 2018 de pe o pozitie favorabila, fiind tranzactionat marti in crestere pentru a opta sedinta consecutiv, cea mai lunga perioada ascendenta consemnata de la jumatatea anului 2011, transmite Bloomberg, citat de news.ro.

Cotatia aurului cu livrare imediata a avansat cu 0,8%, la 1.313,73 dolari uncia. Anul trecut, pretul aurului a urcat cu 14%, cea mai buna performanta din ultimii sapte ani. Indicele spot al dolarului calculat de Bloomberg a pierdut in schimb 8,5% in 2017.

Cresterea ridicata a cotatiei aurului in 2017 a coincis cu avansul pietelor de capital, la niveluri record, in timp ce Rezerva Federala americana a majorat dobanzile de trei ori, pe fondul imbunatatirii indicatorilor economici.

Reprezentantii Fed anticipeaza ca in 2018 vor majora de inca trei ori dobanzile, in timp ce si alte banci centrale la nivel global au inceput sa inaspreasca politicile monetare.

Banca Centrala Europeana intentioneaza la randul ei sa reduca la jumatate programul de achizitii de active, in aceasta luna. Dobanzile mai mari pot face ca activele care nu sunt purtatoare de dobanzi, cum este aurul, sa devina mai putin atractive.