Bitcoin a scazut luni, influentand negativ si alte monede virtuale, cum ar fi ether si litecoin, din cauza temerilor investitorilor ca autoritatile de reglementare vor inaspri controlul asupra pietei, transmite Bloomberg, citat de news.ro.

BitcoinFoto: Flickr

Autoritatile de reglementare din China si Coreea de Sud intaresc supravegherea tranzactiilor cu bitcoin si mineritul acestuia, in timp ce Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare a inceput la sfarsitul anului trecut sa controleze mai strict vanzarile acesteia.

Coinmarketcap.com a decis sa excluda datele din Coreea de Sud referitoare la vanzarile de bitcoin, dand impresia unei scaderi puternice a preturilor.

"Vestile venite din partea autoritatilor de reglementare trag in joc preturile. Inasprirea controalelor in China si Coreea de Sud influenteaza negativ bitcoin", a spus Gabor Gurbacs, director pentru strategie in domeniul activelor digitale la VanEck Associates.

Bitcoin a scazut luni cu pana la 17%, la 14.820 de dolari, cel mai mult in ultimele doua saptamani. Toate cele mai importante 10 monede virtuale, in functie de capitalizarea de piata, au avut luni o evolutie negativa, majoritatea cu cel putin 10%, potrivit datelor Coinmarketcap.com.

Pretul Cardano a scazut cu 16%, iar litecoin cu pana la 16%, la un minim de 230 de dolari pe unitate. Bitcoin este practic neschimbata in acest an, dupa ce a urcat cu aproape 1.400% in 2017.

China intentioneaza sa limiteze consumul de emergie pentru unii mineri de bitcoin, au declarat saptamana trecuta persoane apropiate situatiei, aceasta putand fi o problema pentru o industrie in care retelele puternic consumatoare de energie permit tranzactiile cu moneda virtuala.

Coreea de Sud a inceput sa verifice sase banci, inclusiv Industrial Bank of Korea, care ofera conturi virtuale unor companii care au legaturi cu tranzactiile cu monede virtuale, pentru a preveni posibile activitati de spalare de bani.

Autoritatile sud-coreene au anuntat luna trecuta ca vor permite tranzactii limitate in monede virtuale, numai platformelor calificate, si vor analiza introducerea unei posibile taxe pe castigurile rezultate din tranzactiile cu astfel de monede, pentru a limita specualtiile din tara.

Cererea de monede virtuale din Coreea de Sud este suficient de mare pentru a distorsiona unele preturi. Ripple a crescut cu aproape 4 dolari pe unele platforme coreene, in timp ce in alte regiuni este tranzactionata la circa 2,5 dolari pe unitate.

Coinmarketcap.com a decis sa excluda platformele sud-coreene din preturile sale, ceea ce a dus la deprecierea ripple cu pana la 31%.