Bursele din Asia si Europa au inregistrat pierderi luni, pe fondul temerilor legate de recesiunea in care a a intrat economia americana si in ciuda pachetului de masuri anuntat de presedintele George W. Bush, transmite CNNMoney.

Potrivit analistilor, luni a fost una dintre cele mai negre zile ale indicilor europeni din ultimii patru ani.

La primele ore ale diminetii, indicele londonez FTSE 100 a inregistrat o scadere de 3.6% pentru a ajunge la 5685.2 de puncte, indicele Cac al Bursei din Paris s-a depreciat cu 6.7%, in timp ce indicele Dax a pierdut 5.4% pe Bursa din Frankfurt. In medie, bursele europene au pierdut 5.6% luni, una dintre cele mai mari pierderi dupa 11 septembrie 2001.

In acelasi timp, pietele asiatice au incheiat ziua pe rosu, indicele Nikkei scazand cu 3.9% (cea mai mica valoare inregistrata din octombrie 2005), iar indicele Bursei din India a pierdut 7.4%. Au mai inregistrat scaderi si bursele din China, Coreea de Sud, Singapore, Taiwan, Australia si Filipine. In Hong Kong, indicele Hang Seng s-a prabusit 5.5%, cea mai mare cadere inregistrata de la atentatele din 11 septembrie 2001.

Bursele americane sunt inchise luni, 21 ianuarie, cand americanii aniverseaza Martin Luther King Day.

Caderile burselor de astazi reflecta neincrederea investitorilor in posibilitatile reale de revenire ale economiei americane, despre care se afirma ca a intrat intr-o perioada de recesiune. Investitorii par sa nu fi reactionat pozitiv nici la planul de masuri anuntat de presedintele George W. Bush, care promite 140 de miliarde de dolari pentru revitalizarea economiei americane. Planul trebuie aprobat de Congresul dominat de democrati.

De asemenea, investitorii par sa nu fi fost incurajati nici de declaratiile presedintelui Rezervei Federale americane, Ben Bernanke, potrivit carora banca centrala a SUA este pregatita sa actioneze "agresiv" pentru sustinerea economiei.

Starea economiei SUA este importanta pentru multe din marile companii europene si asiatice, deoarece piata americana reprezinta una dintre cele mai mari zone de desfacere ale exporturilor lor. Analistii avertizeaza ca orice scadere a cererii va afecta negativ profiturile companiilor, scazand preturile actiunilor.