Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat o scadere importanta luni, sub efectul socurilor de pe pietele externe, ingrijorate de o posibila recesiune a economiei americane.

BET-C, indicele compozit al BVB, a incheiat sedinta de tranzactionare in scadere cu 4,30%, ajungand la valoarea de 5.440,41 de puncte. Indicele celor mai lichide zece titluri listate, BET, s-a depreciat cu 4.60%, terminand ziua la valoarea de 7.941,86 de puncte, iar BET-FI, indicele societatilor de investitii, a scazut cu 5,01%, pana la 3.268,31 de puncte.

Valoarea tranzactiilor incheiate in sedinta de astazi a fost de 59,08 milioane lei (15,98 milioane euro), in crestere fata de 47,84 milioane de lei, echivalentul a 12,94 milioane de euro, tranzactionate in sedinta de vineri.

La nivelul titlurilor lichide, cea mai mare scadere au inregistrat-o titlurile BRD, cu peste 6,5%. Banca Transilvania a ajuns la cotatia de 76,5 bani, cu 4,4% sub pretul de vineri.

De asemenea, societatile de investitii au inregistrat pierderi semnificative, pe primul loc fiind SIF Transilvania, cu o depreciere de 5,7%.

Cele mai lichide societati au fost SIF Oltenia, cu 11,5 milioane de lei, precum si SIF Moldova, cu 9,4 milioane de lei.

Valoarea de tranzactionare pe BVB si Rasdaq a fost de peste 20 de milioane de euro.

Scaderile de pe BVB s-au produs intr-o zi in care ursele europene si asiatice au inregistrat si ele caderi, in ciuda discursului de vineri al presedintelui George W. Bush care a anuntat un plan de masuri in valoare de 140 de miliarde de dolari pentru stimularea economiei americane.