Zi neagra si marti pentru bursele asiatice, care au anuntat, la jumatatea sedintei, pierderi uriase efect al temerilor din ce in ce mai accentuate privind o posibila recesiune in Statele Unite, anunta agentiile internationale de presa.

La Tokyo, indicele Nikkei a pierdut 4,41 procente dupa ce la deschiderea tranzactiilor scaderea fusese de 4,89%. Bursa din Singapore, anunta pierderi de 3, 95%, in timp ce la Hong Kong principalul indice a scazut cu 5, 02 procente.

Aceeasi tendinta la Sydney – 5,05%, Kuala Lumpur – 3,01%, Seul – 3,25% si Manilla – 3,37%.

Pe piata bursiera europeana, indicele londonez FTSE a cazut mai mult de 3% dupa deschidere, ajungand la o valoare de 5541.6 puncte, in timp ce DAX-ul bursei din Frankfurt s-a depreciat cu peste 187 de puncte, inregistrand o valoare de 6602.9 puncte. Pe piata pariziana, indicele Cac 40 a scazut si el cu 73 de puncte, avand valoarea de 4.670,9 puncte.

Piata bursiera asiatica a suferit si luni mari pierderi, contaminand si bursele europene care au cunoscut o adevarata prabusire. Acestea au inregistrat cele mai mari pierderi, intr-o singura zi, de la atentatele din 11 septembrie 2001. Cea mai mare scadere a fost la Paris - 6,83%. La Bucuresti pierderea a fost de 5 procente.

Fondul Monetar International a considera ca situatia economica mondiala este grava. La intalnirea presedintelui Nicolas Sarkozy cu directorul general al FMI, francezul Dominique Strauss-Kahn, acesta din urma a spus ca criza cauzata de incetinirea cresterii economice americane este serioasa. El a mai declarat ca bursele din intreaga lume nu au apreciat planul de relansare economica, in valoare de de 140 de miliarde de dolari, anuntat de presedintele George Bush.

Acum, toata lumea asteapta, cu ingrijorare, reactia pietei bursiere americane si deschiderea bursei la New York, dupa ce luni nu au avut loc tranzactii intrucat a fost zi de sarbatoare nationala.