Bursele de pe tot globul au intrat luni in panica. Indicii de bursa au scazut dramatic, iar unele cotatii au inregistrat pierderi cu doua zecimale, relateaza Deutsche Presse Agentur (dpa). Pierderi masive a inregistrat principalul indice german DAX, cu un „minim istoric“ de 6.868 de puncte. Caderea acestuia cu 7,54 procente, sub limita de 7.000 puncte, este evaluata de specialisti ca fiind cea mai puternica pierdere a DAX, de la crahul bursier declansat de atacul terorist din 11 septembrie, in SUA.

Luni, bursa din Frankfurt a stat sub semnul „vanzarilor masive“ si a unei stari de spirit vecine cu panica.

Strategul bancii germane LBBW, Uwe Streich, a spus pentru dpa: „Asistam la un clasic crash de bursa“. Expertul este de parere ca vanzarile masive de pe piata bursiera europeana sunt legate de pierderile actionarilor americani, „care neputand opera azi pe propria bursa, isi descarca stresul de vanzare la bursele europene“.

In opinia actionarilor la bursa, piata exagereaza in privinta pierderilor de ieri. Cu toate acestea, inca nu se poate estima, cand se va atinge pragul inferior si DAX-ul va incepe sa isi revina. Ministrul federal al economiei Michael Glos a precizat ca nu este cazul sa se intre in panica, datorita prabusirii cursului DAX. „Economia reala e in regula“, a afirmat el.

Tot la Frankfurt, parerea aproape unanima este ca prabusirea cursurilor actiunilor in Asia si Europa sunt un efect al caderilor de la bursa americana. Indicii Dow Jones si NASDAQ au pierdut, in cursul saptamanii trecute, in jur de 4 puncte, incheind saptamana cu minus.

Se apreciaza ca pachetul de masuri conjuncturale propus de presedintele Bush nu ar fi suficient, iar in randul brokerilor de la Frankfurt s-ar fi afirmat ca „sansele unei recesiuni in SUA sunt mari“.

Situatia financiara de peste Ocean se reflecta la toate bursele din lume: indexul Eurozonei, EuroSTOXX 50, a pierdut ieri dupa-amiaza 5,7 procente. Bursele de la Paris, Londra, Zurich si Madrid au inregistrat puternice caderi.

Bursele asiatice inregistrasera, deja dimineata, pierderi de peste 7 procente. Bursa de la Tokio a incheiat cu un minus de 3,86 procente, la sfarsitul saptamanii, indexul Hang-Seng din Hong-Kong a scazut cu 5,49%, iar Sensexul indian, cu 7,41%.

Intre marii perdanti de ieri, ai cotatiilor germane de bursa, se numara Hyop Real Estate Bank International (HRE), cu un minus de ca 13%, dupa ce saptamana trecuta pierduse aproape o treime din valoare cotatiei sale. Postbank a inregistrat un minus de 9%, Deutsche Bank a pierdut 7 procente, iar Commerzbank 6,5. Intre brokeri se vehiculeaza ideea scepticismului, referitor si la titlurile bancare.