Rezerva Federala americana (Fed) a redus dobanda de referinta de la 4.25% la 3.5%, in incercarea de reducere a riscului de recesiune a economiei SUA, transmite BBC.

Decizia bancii centrale americane a fost luata dupa ce bursele din intreaga lume au inregistrat caderi importante, pe fondul temerilor legate de intrarea in recesiune a economiei SUA.

Este pentru prima oara dupa atentatele din 11 septembrie cand Fed a modificat dobanda de referinta inainte de termenul stabilit pentru reuniunea de politica monetara.

Reducerea dobanzii de referinta a determinat imediat deprecierea monedei americane in fata euro si a francului elvetian.

BBC citeaza un analist care afirma ca oficialii americani "au fost evident panicati" de amenintarea cu recesiunea. "Din nefericire, americanii nu au puterea sa intoarca mersul a ceea ce eu cred ca este cea mai grava recesiune de dupa razboi", a afirmat Michael Metz, strategist sef la compania Oppenheimer din New York.

Rezerva Federala a anuntat ca diverse informatii sugereaza adancirea crizei de pe piata imobiliara si cresterea numarului de someri.

In ciuda masurii luate de Fed, bursa de pe Wall Street a deschis in pierdere in aceasta dimineata, indicele Dow Jones scazand 3,21%, in timp ce Nasdaq s-a depreciat cu 4,89 procente.