Scaderi impresionante pe toate bursele internationale. Investitorii sunt cuprinsi de panica. Nimeni nu mai doreste sa detina actiuni. Mutatii majore in estimari si in portofoliile investitorilor. Teama de intrarea in recesiune a economiei Statelor Unite trimite bursele in picaj - scrie Liviu Moldovan pe blogul sau.

Cam asa au sunat “lead-urile” stirilor de pe fluxurile de presa de astazi, 21 ianuarie. Si pe buna dreptate: indicii bursieri au scazut peste 7%, pietele emergente asijderea si, in acelasi timp, unda de soc s-a abatut si asupra pietei Forex.

Indicele DAX al Germaniei a scazut 7,16%, adica 523,98 puncte la 6.790,19, indicele pan-european EuroStoxx50 -7,31% la 3.703,05 puncte, in timp ce FTSE de la Londra a scazut 5,48% la 5.578,20. Pietele emergente au fost la fel de afectate: BUX de la Budapesta -3,07%, WIG din Polonia -5,56%, SBI din Slovenia -4,14%, iar SOFFIX de la Sofia -6,59%.

Romania, din pacate, s-a sincronizat

Romania nu avea cum sa fie ocolita de acest val de lichidari de pozitii: indicele BET de la Bucuresti a scazut 4,6% la 7.941,86 puncte, indicele BET-FI a scazut 5,01% la 61.902,50 puncte, in timp ce cotatia leului s-a inscris pe acelasi trend. Motivatia: are multe pietre de moara legate de gat: o ratare a tintei de inflatie, ca urmare a masurilor cu caracter populist luate de guvern, un deficit de cont curent (pe la 14% din PIB), dar si avertizarile recent primite din partea agentiilor de rating in ceea ce priveste ritmul de crestere economica.

Rezulta din cele de mai sus, ca Romania este si inca va fi expusa la doua seturi de probleme: cele care deriva din tensiunile din pietele internationale, adica gradul de risc perceput de investitori, si cele interne.

Unda de soc s-a resimtit si peste ocean

Nici contractele futures ale indicilor americani nu s-au lasat mai prejos: cel care are ca activ suport indicele Dow Jones a scazut, la ora redactarii acestui articol, 522 de puncte, adica 4,31%, cel aferent indicelui S&P500 -4,55%, iar cel aferent indicelui Nasdaq100 -4,12%. (Luni, 21 ianuarie, in Statele Unite pietele de capital au fost inchise datorita zilei Martin Luther King, functionand numai tranzactionarea electronica pe Globex).

Bine, dar de la ce sa fi plecat acest val de ordine de vanzare? Mass-media internationala a pus accent pe scaderile inregistrate in sesiunea din Asia: Nikkei -3,86%, Straits Times -6,03%, Hang Seng -5,49%. Insa, daca judecam dupa inchiderea sesiunii de vineri de la New York (unde principalii indici au inregistrat scaderi, ce-i drept, dar acestea au fost minore), nu rezulta ca acesta ar putea fi un argument valabil. Si nici faptul ca planul de stimulare a economiei, propus de G.W. Bush, a dezamagit extrem de mult investitorii, pentru ca, in acel caz, indicii americani ar fi suferit o tranta serioasa inca de vineri seara.

Ceea ce inseamna ca motivatia este in alta parte…

Sigur, trend-ul recent de scadere din pietele de capital este un fenomen absolut normal, daca e sa tinem cont de situatia, din punctul de vedere al datelor fundamentale, prezenta acum in pietele internationale. Situatia economiei SUA, afectata de criza din piata sub-prime si din pietele de credit in general, la care se adauga pierderile de zeci de miliarde pierderile inregistrate recent de companiile financiare din SUA, au determinat o crestere puternica a fenomenului de aversiune fata de risc a investitorilor.

Cu toate acestea insa, scaderea atat de abrupta inregistrata in sesiunea de luni, 21 ianuarie, nu poate fi pusa numai pe baza climatului nefavorabil prezent in pietele financiare in perioada recenta. Practic, de la inchiderea de saptamana trecuta nu au avut loc nici atentate teroriste, nici nu a inceput vreun razboi si nici nu a fost dat publicitatii vreun indicator macroeconomic care sa sugereze iminenta intrarii in recesiune a economiei americane.

Singurul aspect notabil, pe langa acela al panicii investitorilor, este acela ca, dupa inchiderea sesiunii de vineri seara, agentia Fitch a redus rating-ul unei divizii a companiei Ambac, din Statele Unite. Practic aceasta si-a pierdut calificativul AAA, ceea ce inseamna ca, pe viitor, acesteia ii va fi mult mai greu sa isi exercite activitatea de baza, cea de asigurare a obligatiunilor emise de corporatii sau municipalitati.

Cresterea costului de asigurare a acestora va avea influente directe atat asupra Ambac (despre care o parte a analistilor estimeaza ca va intra in faliment), dar si asupra conditiilor generale din pietele de credit. Ca o consecinta directa: activitatea de creditare, deja la cote reduse, s-ar putea restrange si mai mult, alimentand astfel riscurile aparitie a recesiunii in Statele Unite.

Revenind la evolutia pietelor din Romania, s-a vazut clar ca aceasta depinde, in mare masura, de activitatea burselor internationale si de cat de mare este aversiunea fata de risc a investitorilor srtaini. De aceea, pentru a putea estima trend-ul viitor, recomand tuturor celor interesati sa stea “cu ochii pe internationale”…

Despre cat va mai dura scaderea si care sunt posibilele scenarii, in materialul de maine.

Dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan.