John Lin este unul dintre managerii unui important fond de investitii, in prezent fiind activ pe piata bursiera din Hong Kong, oras aflat in mijlocul cutremurului financiar de la inceputul acestei saptamani. Aflati din interviul acordat lui Vlad Mixich, sfaturile unui profesionist care traieste in mijlocul tumultoasei burse din Hong Kong.

Vlad Mixich: Bursa din Hong Kong a fost una dintre cele mai zguduite piete ale lumii, la inceputul acestei saptamani. A fost o lovitura neasteptata sau au existat totusi niste semne prevestitoare?

John Lin: Cele mai mari ingrijorari au fost provocate in ultimele luni de incetinirea economiei americane consecutiv crizei creditelor. Temerile acestea au continuat sa creasca si au existat mai multe semne ca ele vor deveni realitate. Pietele din Asia si in special cea din Hong Kong au profitat in ultimii ani de o piata cu o tendinta de crestere fantastica (ceea ce se numeste “bull market”).

O corectie a pietei era de asteptat, dar ceea ce a luat pe toata lumea prin surprindere a fost magnitudinea si rapiditatea corectiei. Desigur ca rar exista semne clare care sa spuna “ vine o corectie!”, dar poti identifica lucruri cum sunt scurgerile de lichiditati – de exemplu investitorii isi muta banii din Asia in Europa sau din Hong Kong in Japonia -, sau tendintele preturilor actiunilor sau datele economice care apar in fiecare luna si care iti pot indica incotro se indreapta lucrurile.

V.M.: Care e cea mai importanta calitate pentru ca un broker sau un investitor, in perioade mai dificile, sa transforme o situatie proasta intr-un potential castig?

John Lin: Munca broker-ului nu e cea mai dificila in perioade ca aceasta. Cu adevarat dur e pentru clienti: managerii de portofoliu care trebuie sa hotareasca ce e mai bine sa faca cu actiunile lor. Sa spunem ca o actiune a scazut cu 30% de la inceputul anului. Nu ai decat trei variante: 1.vinzi; 2.cumperi mai mult; 3.nu faci nimic, doar astepti. Sunt multi factori de care trebuie sa tii cont cand iei o decizie. Treaba broker-ului este sa ii comunice managerului de portofoliu care e parerea sa in legatura cu o companie anume. Poate pentru ca a scazut cu 30% e o oportunitate buna de a cumpara. Managerul de portofoliu asculta mai multe opinii dar in final decizia trebuie sa fie doar a lui. Si investitorii individuali trebuie sa procedeze la fel. Analizati toate informatiile pe care le aveti si incercati sa luati cea mai buna decizie

V.M.: Bursa de Valori Bucuresti a resimtit socul de pe pietele mondiale. Pentru o piata destul de stabila acest soc a semanat panica printre micii investitori din Romania. Care ar fi sfatul dumneavoastra pentru ei?

John Lin: Investitorii trebuie sa-si identifice propriul apetit de a risca. Ei trebuie sa inteleaga cat mai bine profilul risc/profit al investitiilor lor. E in acelasi timp important sa intelegem ceea ce se intampla cu adevarat.

Criza creditelor din SUA a lovit foarte puternic in companiile financiare, cum ar fi bancile. Datorita acestei crize unele dintre produsele bancare legate direct de ipotecile clientilor cu probleme, si-au pierdut virtual valoarea. Astfel bancile din State au pierdut sume imense de bani. Asta nu s-a intamplat doar in SUA ci si in unele banci europene sau asiatice. Or bancile sunt pilonii sistemului financiar.

Cand acesti piloni sufera daune financiare, intreaga economie sufera. Oamenilor le e frica ca SUA va intra in recesiune si ca este posibil ca sa traga si Europa dupa ea, ceea ce va duce la o recesiune mondiala. Dar nimeni nu stie cu siguranta daca asta se va intampla. Cand oamenii sunt nesiguri, ei vor incepe sa vanda.

Problema apare atunci cand toata lumea va vrea sa vanda in acelasi timp, si atunci vom vedea miscari uriase pe piata cum am vazut in ultima saptamana, cu anumiti indecsi de piata pierzand intr-o singura zi 10%. Cand se intampla asa ceva inseamna ca lichiditatile, banii, parasesc piata. Global, au fost multe lichiditati care s-au indreptat catre pietele emergente din Europa de Est, China si India. Cand oamenii sunt ingrijorati, lichiditatile dispar si piata devine ieftina.

Sfatul meu: daca intelegeti in ce ati investit si aveti un orizont de investitie pe termen lung, atunci trebuie sa navigati prin volatilitatea pietei si sa pastrati actiunile asteptand ca lucrurile sa isi revina. Daca nu doriti sa va asumati prea multe riscuri, atunci luati-va banii de pe masa de joc.

V.M.: Din cauza instabilitatii bursiere de la Bucuresti, multi investitori mici din Romania au inceput sa-si piarda increderea in bursa. E o strategie buna sa “parasesti corabia” pe vreme rea si sa revii cand cerul e mai senin?

John Lin: Multe fonduri mari de investitii au parasit deja corabia si aceasta e si cauza recentelor evenimente de pe pietele mondiale. Oricum, unii investitori isi asuma inca riscuri si cumpara actiuni acum cand toata lumea vinde. Recompensa poate fi imensa in acest caz. Dar, asta nu inseamna ca actiunile nu vor continua sa mearga in jos saptamana viitoare sau luna urmatoare. Pentru un investitor incepator, probabil ca ar fi o idee mai buna sa astepte pana cand cerul va fi din nou senin.

V.M.: Trebuie sa fii nebun ca sa rezisti sa joci la bursa in timpuri de criza cum sunt cele din prezent? Sau astfel de crize te vor aduce oricum in pragul nebuniei?

John Lin: Lacomia si frica sunt cele doua emotii care dirijeaza piata. Si una si alta te pot innebuni. Oamenii care se descurca cel mai bine in astfel de perioade sunt cei care nu se lasa prea sedusi de nici una dintre aceste emotii. E in natura umana sa simti, dar cei care isi pot controla sentimentele cel mai bine si care gandesc rational sunt de obicei aceia care navigheaza prin ape oricat de tulburi.

V.M.: Unde isi pune speranta jucatorul la bursa? In Dumnezeu? In analize si prognoze? Sau in creierul sau?

John Lin: Din pacate, Dumnezeu nu poate sa fie de ajutor in astfel de vremuri. Ce pot face investitorii este sa isi analizeze actiunile detinute si sa pastreze sau sa cumpere actiuni la companiile care au baze solide, care au cresteri solide, care au evaluari rezonabile (de exemplu raportul pret/profit) si care vor merge bine indiferent de incetinirea economiei in SUA sau in Europa. Sunt sute de alte aspecte care pot fi analizate ,dar nu vreau sa va plictisesc cu si mai multe detalii.