Federal Reserve, in intentia sa de a preintampina un declin economic al Statelor Unite, a redus dobanda de referinta la dolar cu 0,50% la 3%. Bursele au inregistrat o crestere puternica imediat dupa anunt, insa raliul a “palit” pe final de sesiune, scrie Liviu Moldovan pe blogul sau.

Miercuri, 30 ianuarie, indicele Dow Jones a inchis la 12.442,83 (dupa ce inregistrase un maxim al sesiunii la 12.681), in scadere cu 37,47 puncte, adica -0,30%, S&P 500 -0,48% la 1.355,81 puncte, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 s-a mentinut “pe zero” la 1.808,51 puncte.

Imediat dupa anuntul Fed de reducere a dobanzii de referinta, dar si a celei de discount, cu 0,50%, bursele au inregistrat un raliu de toata frumusetea. Fenomen normal zic eu, pentru ca o reducere cu 0,50% nu era pusa 100% in pret. Insa, scaderea care a urmat apoi nu are, la prima vedere, vreo legatura cu decizia Fed.

Charlie Gasparino, de la CNBC, a declarat pe post ca este posibil ca Ambac si MBIA, cele mai importante companii asiguratoare de bonduri, sa fie downgradate de S&P. Printre alte argumente, Gasparino a citat si scrisoarea trimisa autoritatilor de catre Bill Ackman, fondatorul hedge-fund-ului Pershing Square Capital Management.

In acea scrisoare, acesta estimeaza pierderi de 11,61 miliarde de dolari pentru Ambac si de 11,63 miliarde pentru MBIA, cauzate de politele ce vor trebui platite ca urmare a colaps-ului din pietele de credit.

O pierdere a rating-ului AAA de catre aceste companii ar avea o influenta extrem de negativa asupra viabilitatii, in ultima instanta, a activitatii lor. Motiv pentru care Ambac a scazut 17% la 10,73 dolari, iar MBIA 12,64% la 13,96 dolari.

Ideea de baza este ca Fed, cel putin pentru moment, pare cumva in urma fata de viteza cu care decurg vestile negative din sectorul financiar. Se pare ca eforturile sale de a “unge” sistemul financiar sunt privite cu destula reticenta de catre piata. Ceea ce nu e bine deloc…

Comenteaza subiectul propus de Liviu Moldovan pe blogul sau.