Amazon, mica librărie online care a devenit în peste 20 de ani un mastodont planetar al comerțului pe internet, a depășit marți, la câteva săptămâni după Apple, pragul simbolic de 1.000 de miliarde de dolari pe bursa din New York, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Grupul fondat de Jeff Bezos, omul cel mai bogat din lume, a depășit acest prag în jurul orei 15,40 GMT, când prețul acțiunii a atins 2.050,27 dolari pe Wall Street.

Compania publică PetroChina a depășit pentru scurt timp pragul de 1.000 de miliarde de dolari în 2007, la listarea pe bursă, dar a coborât rapid sub acest prag.

Creat în 1994, Amazon a vândut prima sa carte pe internet în 1995. De atunci, nu a încetat să se extindă și domină în prezent comerțul electronic, industria "cloud" sau asistenții vocali inteligenți, cu Alexa.

Grupul are în prezent circa 575.000 de angajați în întreaga lume.

Amazon a pierdut mult timp bani, Jeff Bezos preferând să investească în noi produse sau servicii. Dar pariul său a dat roade: Amazon a obținut doar în trimestrul doi un profit net de 2,5 miliarde de dolari.

Performanțele companiei, cotată pe bursă în 1997, seduce investitorii, cotația unei acțiuni Amazon dublându-se într-un an.