​I​ndicii MSCI pentru pietele internationale afișează scăderi mari, de -8% pentru pietele emergente și -15% pentru cele de frontieră, la finalul primelor opt luni din acest an, în timp ce indicele principal al Bursei de Valori București (BVB) a avut un plus de 4,4%, reiese dintr-un comunicat de presă al operatorului pieței de capital românești.

BVBFoto: Hotnews

"Bursa de Valori Bucuresti reușește să se mențină pe plus după primele opt luni în ciuda unui context extern tumultuos, care a trimis mai multe piețe în teritorii negative pe fondul accentuării incertitudinilor internaționale. Furnizorul global de indici Morgan Stanley Capital International (MSCI) arată că piețele de capital ale lumii au scăzut semnificativ de la începutul acestui an. Indicii MSCI afișează scăderi puternice, în echivalent dolari, de 8% pentru piețele emergente și de 15% pentru cele de frontieră la finalul primelor opt luni", se arată în document.

Prin contrast, în aceeași perioadă, BET, indicele principal al BVB, a crescut cu 4,4% în echivalent dolari, în timp ce BET-TR, indicele care include și dividendele, a avut un avans triplu, de 13% în echivalent dolari.

„Chiar și într-un mediu internațional volatil și marcat de turbulențe, România reușește încă să ofere randamente pozitive investitorilor. Tocmai de aceea ne dorim să diversificăm și să dezvoltăm piața locală prin oferirea de noi facilități și instrumente de tranzacționare astfel încât activitatea investițională să cunoască o mai mare efervescență. Piața de capital locală are potențial de valorificat din punct de vedere al lichidității, iar acest lucru s-ar putea traduce și într-un potențial pentru o mai bună evaluare a companiilor românești listate”, a spus Adrian Tanase, CEO al BVB.

Lucian Anghel, președinte Consiliului de Adminsitrație al BVB susține că trendul ascendent al bursei românești poate fi explicat și prin performanțele obținute de majoritatea emitenților.

Conform comunicatului, valoarea totală a tuturor instrumentelor financiare tranzacționate la BVB a depășit 1,8 miliarde de euro de la începutul anului și până la finalul lunii august, în scădere ușoară față de perioada similară a anului trecut. Valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni din piata principală a ajuns la 8,7 milioane de euro, pe fondul unei activitati mai reduse a investitorilor în perioada de vară.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a fost de peste 20 de miliarde de euro la finalul primelor opt luni, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata reglementată a BVB a fost de circa 35,7 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare a lunii august.