Rezerva Federală americană (Fed) a majorat, miercuri, din nou și în unanimitate, ratele dobânzii cheie, cu un sfert de punct procentual, la un nivel între 2% și 2,25%, după cum era de așteptat, transmit Reuters și Bloomberg.

Foto:

Fed apreciază că va face o nouă majorare a acestei rate în decembrie, alte trei anul viitor și încă una în 2020. În aceste condiții, instituția prognozează, practic, cel puțin încă trei ani de creștere economică, consideră Reuters, citatî de Mediafax.

Mai exact, dobânda cheie ar ajunge peste trei ani la 3,4%, aproximativ o jumătate de punct procentual peste ceea ce Fed consideră drept rata de dobândă neutră, respectiv care nici nu stimulează și nici nu limitează economia.

În plus, această politică monetară strânsă este estimată să fie menținută pe parcursul anului 2021, ultimul an care este cuprins în prognoza Fed.

De asemenea, oficialii Fed estimează că economia americană din acest an va crește cu 3,1%, peste prognozele inițiale, și va continua să se extindă moderat pentru încă alți trei ani. Evoluția se datorează unei rate reduse a șomajului și a unei inflații stabile în jurul nivelului de 2%.

Analiștii Bloomberg subliniază că această creștere a ratei dobânzii a fost decisă în ciuda criticilor lui Donald Trump, iar prognoza asupra economiei a rămas optimistă, deși președintele american și-a continuat războiul comercial cu China.

După opt majorări, ciclu început în a doua jumătate a anului 2015, în prezent, rata dobânzii cheie a Fed este la cel mai ridicat nivel din octombrie 2008, imediat după falimentul Lehman Brothers, reamintesc analiștii Bloomberg.