Bursă de la New York a scăzut pentru a patra sesiune consecutivă ca urmare a declarațiilor președintelui Trumpși a lipsei de încredere în acțiunile Trezoreriei. Dow Jones a pierdut 2.91%, iar Nasdaq 2.21%.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Trezoreria a avut, de asemenea, o discuție cu autoritățile americane de reglementare care l-au asigurat că nu sa întâmplat nimic extraordinar pe piețe, potrivit unei surse. Initiative care nu au fost insa apreciate de investitori.

Indicele Dow Jones a pierdut 653.17 puncte (2.91%), ajungând la 21.792,20 puncte.

Nasdaq a cedat 140.08 puncte (2.21%) coborand la 6.192,92 puncte.

S & P-500 a scazut cu 65,52 puncte (2,71%) la 2.351,10 puncte.

Președintele SUA, Donald Trump, a acuzat, luni, FED-ul că este „singura problemă a economiei” americane.

„Singura problemă a economiei noastre este FED-ul. Ei nu simt piața, nu înţeleg necesitatea războaielor comerciale sau a dolarului puternic, nici măcar blocarea agenţiilor federale din cauza disputelor cu democraţii pe tema securizării frontierelor. FED este precum un jucător de golf care nu poate înscrie pentru că nu simte”, a scris Trump pe Twitter după ce instituția a anunțat creșterea dobânzilor și revizuirea previziunilor pentru 2019.

Potrivit presei americane, Donald Trump ar fi discutat în particular despre posibilitatea de a-l concedia pe președintele băncii centrale, agasat de decizia de miercuri a instituției de a ridica rată dobânzii.

Săptămâna trecută președintele SUA a estimat că dacă banca centrală ar crește dobânda, ar fi o “eroare”. Dar comitetul monetar nu a ținut cont de presiunile și avertismentele președintelui, ridicând dobânda.

O încercare de a pune capăt mandatului lui Jerome Powell ar fi inedită și ar fi un atac direct la independența puternicei bănci centrale care joacă un rol major în prima economie a planetei.

Mai mult decât centenară, FED este banca centrală cea mai puternică din lume și are dubla misiune de a stăpâni inflația și asigurarea locurilor de muncă. În octombrie, Donald Trump dădea sigurări că nu intenționează să-l demită pe Jerome Powell, dar în noiembrie, criticile sale s-au reluat . El a declarat atunci că este “mai mult decât nemulțumit” de alegerea de a-l numi în locul lui Janet Yellen.