Companiile listate la BVB sunt foarte receptive la solicitările investitorilor instituționali, conform unui studiu realizat de Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR). Potrivit acestuia, investitorii instituționali comunică cel mai des cu companiile listate prin intermediul evenimentelor dedicate.

Bursa de Valori Bucuresti - BVBFoto: Hotnews

Conform sursei citate, disponibilitatea managementului companiilor listate este în proporție de 72% la nivelul așteptărilor investitorilor instituționali sau peste așteptări.

"În același timp, 60% dintre respondenți au declarat că transparența și calitatea raportărilor companiilor listate la BVB corespunde așteptărilor lor. În ceea ce privește experiența investitorilor instituționali în comunicarea cu companiile care se află în proces de IPO, 28% a fost pozitivă și 28% neutră. Investitorii sunt, în principal, de acord că societățile care vor să se listeze la bursă sunt prezente activ în roadshow-uri și au prezentări bine pregătite", menționează documentul.

Investitorii instituționali comunică cel mai des cu companiile listate prin intermediul evenimentelor dedicate (76% dintre respondenți), dar și prin e-mail sau telefon (56%).

Opinia investitorilor instituționali cu privire la piața de capital românească, în noiembrie, înainte de OUG 114:

Puncte forte

1. Randamentele Dividendelor (80%)

2. Multiplii mici și potențial de creștere

3. Volatilitatea redusă – Stabilitate

4. Datele macroeconomice bune

5. Îmbunătățirea guvernanței corporative

6. Prezența companiilor de stat din energie

7. Bază solidă de investitori ”buy and hold”

Puncte slabe

1. Lichiditatea și adâncimea pieței (50%)

2. Diversitate sectorială redusă – prea multe companii defensive

3. Activitatea redusă a investitorilor de retail – rata redusă de economisire

4. Oferta redusă de produse de tranzacționare

5. Comunicarea-vizibilitatea

"Pe lângă transparență, în evaluarea companiilor și în decizia de investiții pentru ei contează contextul și perspectivele macroeconomice. Cel mai probabil, dacă am reface acum studiul va fi o altă situație în ce privește punctele slabe ale pieței, în special legată de predictibilitatea cadrului economic", a declarat Daniela Șerban, președinte ARIR.

La sondaj au răspuns investitori din România, Marea Britanie, SUA, Ungaria, Olanda, Cehia, Estonia, Polonia, Noua Zeelandă și Finlanda, cu active totale în administrare de 5,7 miliarde euro și o expunere de 689 milioane euro în România. Majoritatea respondenților investesc la Bursa de Valori București (BVB) de peste 3 ani și, în proporție de 85%, ar recomanda investițiile în acțiuni listate pe piața de capital locală altor investitori.