Compania finlandeza Nokia a subliniat ca nu va inapoia subventiile primite la constructia fabricii din orasul german Bochum, pe care producatorul vrea sa o inchida pentru a transfera productia in Romania, scrie Forbes.

Nokia mentioneaza ca nu are de ce sa inapoieze cele 41 milioane euro primite acum aproape un deceniu, deoarece a investit mai mult decat i s-a cerut in Germania. Organismul regional NRW Bank care a subventionat Nokia in 1998-99 la constructia fabricii din Bochum, a trimis producatorului de telefoane mobile o scrisoare in care-i cerea sa ramburseze suma primita si sa dea un raspuns intr-o saptamana.

Autoritatile regionale ale landului german Renania de Nord-Westfalia si-au motivat cererea de rambursare sustinand ca Nokia a angajat intre 200 si 400 de oameni sub numarul de 2.860 agreat a se adauga intre 2002 si 2005.

La data de 15 ianuarie a acestui an, Nokia a anuntat ca va inchide la jumatatea anului 2008 fabrica de la Bochum din Germania si ca va reloca productia in Romania. Oficialii Nokia si-au justificat decizia prin costurile prea mari ale fortei de munca din Germania. Anuntul a provocat reactii aprinse in Germania, uzina avand 2.300 de angajati care vor ramane fara locuri de munca. Alti circa 2.000 de angajati ai companiilor subcontractante risca sa isi piarda si ei locurile de munca.

Anuntarea in urma cu putin timp a beneficiilor-record inregistrate de companie in 2007 au discreditat societatea in Germania, unde multi consumatori au spus ca vor boicota marca.