Fondul Proprietatea va fi listat la bursa la sfarsitul anului 2008

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Miercuri, 6 februarie 2008, 16:32 Economie | Burse

Fondul Proprietatea ar urma sa fie listat la bursa pana la sfarsitul acestui an, daca etapele premergatoare listarii vor decurge conform previziunilor autoritatilor, a declarat miercuri presedintele Consiliului de Supraveghere a  Fondului, Emil Negut. Anterior listarii, in martie-aprilie trebuie sa fie finalizate procedurile de selectare a consultantului financiar in vederea desemnarii administratorului Fondului. Administratorul va fi selectat cel mai tarziu in luna octombrie, dupa cum a declarat Negut.

Pana in prezent, 37 de societati si-au aratat interesul sa administreze Fondul Proprietatea, insa numarul acestora ar putea creste in perioada urmatoare, potrivit presedintelui Fondului. Calendarul stabilit pentru parcurgerea etapelor necesare in vederea listarii arata ca guvernul va stabili prin hotarare conditiile de lansare si derulare a ofertei publice pentru listarea la bursa , in lunile mai-iunie, iar administratorul de fond va fi selectat de catre o comisie formata prin decizie a premierului.

Contractul de consultanta pentru selectia administratorului de fond va fi derulat, conform calendarului Fondului Proprietatea, in intervalul aprilie-mai, iar hotararea de guvern privind selectia administratorului, cu aprobarea caietului de sarcini, are ca termen limita de initiere, avizare si publicare luna august 2008. Consultantul financiar al Fondului Proprietatea va fi selectat cel mai tarziu in luna aprilie, iar activele incluse in portofoliul Fondului Proprietatea vor fi evaluate pe parcursul primului semestru, conform calendarului de listare la Bursa a Fondului, stabilit pentru prima jumatate a acestui an.

Guvernul mai trebuie sa decida, pana la finalul primului trimestru din 2008 si cota oferita de Ministerul Economiei si Finantelor in oferta publica de vanzare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea. Pana la sfarsitul lunii iulie vor fi selectate atat intermediarul pentru listare, cat si banca depozitara/custodele, vor fi emise reglementarile specifice ale Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) si va fi pregatita documentatia de inregistrare la CNVM si la Bursa. In acelasi interval vor fi elaborate prospectele de inregistrare la CNVM si de listare si va fi pregatita camera de date pentru listare.

Consultantului financiar va fi selectat dintre ofertantii trecuti de etapa preselectiei, respectiv societatile Mercer si Schroders Investment Management, ambele din Marea Britanie, si asocierea formata din Industrie und Finanzkontor Etabl.(Liechtenstein) si Independent Capital Management. Statul, reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor, este actionar majoritar al Fondului Proprietatea, iar numarul persoanelor private, a ajuns, la inceputul lunii februarie, la 2.820.

Fondul are in portofoliu 88 de societati comerciale si un capital social de peste 14,2 miliarde lei. Creat ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, in decembrie 2005. 

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

147 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  VREM OBLIGATIUNI GARANTATE DE STAT, nu actiuni (Miercuri, 6 februarie 2008, 20:28)

  Uniunea fostilor proprietari din Forumul Civic [anonim]

  NE-AM SATURAT DE AMINARI SI MINCIUNI!!!
  Neavind niciun reprezentant al proprietarilor (celor mici si multi, nu Malaxa & co) in Conducerea Fondului Proprietatea, care sa ne tina la curent si sa lupte ptr interesele noastre, pe cine sa mai credem dupa atitea aminari si abureli...
  Totul e doar praf in ochi, ca sa poata grupurile de interese sa-si pregatesca marele tun la Fondul Proprietatea. Pe spatele nostru. NU MAI VREM ACTIUNI LA FP>Vrem ori contravaloarea in bani , ori obligatiuni garantate de stat!!
  Vom incepe negocieri cu partidele in acest sens, odata cu discutarea ordonantei 81. Caci nu vrem sa ne speculam, pe o bursa in cadere libera, proprietatile nerestituite ale familiilor noastre, multe dintre ele ocupate samavolnic tocmai de catre urmasii tortionarilor ce ne-au chinuit parintii si bunicii.
  VOM ATACA LA CURTEA CONSTITUTIONALA DESPAGUBIREA PRIN FONDUL PROPRIETATEA.
  ptr relatii www.forumulcivic.ro


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version