Bursa din Shanghai a căzut cu peste 4% la închiderea de vineri, într-o piață afectată de prăbușirea exporturilor chineze din februarie, revenirea temerilor legate de negocierile chino-americane și perspectivele economice slabe din Europa, scrie AFP.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

La închidere, indicele compozit a căzut cu 4,40% (136,56 puncte) până la 2.969,86 puncte.

În același timp, indicele compozit al Bursei din Shenzhen, a doua piață a Chinei continentale, a căzut puternic, cedând 3,79% (63,25 puncte) până la 1.605,28 puncte.

Această cădere brutală reprezintă un duș rece după euforia din ultimele două luni, când bursa din Shanghai a câștigat circa 20% între începutul lui februarie și finalul lui februarie, pe fondul optimismului legat de un acord comercial cu SUA.

Dar acest entuziasm s-a rarefiat vineri, pe fondul acumulării norilor asupra conjuncturii mondiale.

Contra-atacul gigantului chinez al telecomunicațiilor Huawei, suspectat de spionaj de Washington și care a anunțat o procedură judiciară împotriva SUA, pare să compromită avansurile în negocierile chino-americane.

Mai rău, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat creșterea susținerii pentru economia din zona euro, luând prin surprindere analiștii, și creionând un tabloul mai negru al perspectivelor de creștere a inflației.