Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani, Bund, a atins vineri minimul istoric, semn al temerilor care afectează piețele financiare în fața escaladării tensiunilor comerciale chino-americane, scrie AFP.

Trump în MichiganFoto: Captura YouTube

Bund este considerată de investitori cel mai bun refugiu în caz de incertitudini.

Evoluând în apropiere de minimele istorice în condițiile în care perspectiva unui acord comercial între cele mai mari economii mondiale se îndepărtează, randamentul la 10 ani și-a accelerat coborârea vineri, pentru a depăși precedentul record din 6 iulie 2016 (-0,205%).

La ora 12,00 (10,00 GMT), randamentul a atins -0,213%, față de -0,177% joi, înainte de a recâștiga ușor teren.

Anunțul unor taxe vamale americane, de această dată împotriva Mexicului, a mai întunecat un pic un orizont deja încărcat de intensificarea tensiunilor dintre Statele Unite și China.

La rândul său, guvernul chinez a precizat că va crea propria sa listă neagră cu companii străine care nu sunt de încredere, ripostând astfel față de măsurile luate de Washington împotriva Huawei.

Și o parte a obligațiunilor franceze sunt în teritoriu negativ, pentru scadențe de până la 6 ani.

Pe lângă anxietatea investitorilor, obligațiunile profită și de susținerea băncilor centrale. Prima incursiune a Bund în teritoriu negativ, în iunie 2016, era legată de programul masiv al Băncii Centrale Europene de susținere a economiei.

Ori, instabilitatea actuală ar putea determina băncile centrale la noi acțiuni, așa cum anumiți responsabili ai Fed au lăsat recent să se înțeleagă.