Piața bursieră mondială a pierdut peste 2.000 de miliarde de dolari în luna mai, pe fondul escaladarii tensiunilor comerciale dintre SUA si China, temerile intensificându-se după ce președintele american Donald Trump a amenințat Mexicul cu creșterea tarifelor vamale, relatează Mediafax citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Washingtonul a anunțat că va impune un tarif de 5% bunurilor mexicane începând cu 10 iunie, care ar crește apoi la 25%, până la oprirea imigrației ilegale în SUA.

Indicele S&P 500 a scăzut cu 1,3%, pierderile pentru luna mai fiind de 6,6%, echivalentul a aproximativ 1.600 de miliarde de dolari din capitalizarea sa de piață, potrivit Datastream de la Refinitiv.

Companiile care compun indicele global MSCI a scazut cu 0,8%, pierdere lunară fiind 6,2%, echivalentul a peste 2.000 de miliarde de dolari, potrivit Datastream.

Indicele japonez Nikkei și indicele MSCI Asia Pacific au scăzut cu aproape 8% în mai, subliniind sensibilitatea regiunii în raport cu comerțul mondial.

Indicele pan-european STOXX 600 a pierdut 5,7% în mai, cea mai mare scădere lunară din ianuarie 2016.

"Întrebarea cea mare la sfârșitul zilei este dacă putem lupta cu adevărat în două războaie comerciale în același timp?", a scris Ryan Detrick, senior market strategist for LPL Financial, într-un e-mail.