Wall Street deschide pe roșu, după o inversiune a curbei randamentelor, un indicator care prezice în general recesiunile
Indicele vedetă, Dow Jones Industrial Average, scădea cu 1,70% la 25.832,81 puncte în jurul orei 13,45 GMT.
Nasdaq scădea și el cu 1,81% la 7.871,42 puncte iar indicele extins S&P 500 ceda 1,58% la 2.880,17 puncte.
Miercuri, bursa din New York a închis pe verde, încurajată de amânarea introducerii unor tarife suplimentare pe care Statele Unite intenționau să le impună Chinei pentru produse de larg consum.
Miercuri, însă, randamentul obligațiunilor Trezoreriei americane pe 10 ani a trecut temporar sub cel al randamentului pe doi ani.
Acest fenomen, cunoscut sub numele de "inversiune a curbei randamentelor", reflectă diferența dintre randamentele acordate de statul american investitorilor care mizează pe datoria pe termen scurt sau lung.
Deosebit de temut de piețele financiare, este, în general, indicatorul care apare înaintea unei recesiuni. O astfel de inversiune a apărut înaintea ultimelor șapte recesiuni, potrivit marketwatch.com
Inversiunea s-a produs în jurul orei 11,40 GMT, când randamentul pe 10 ani a coborât puțin sub cel pe 2 ani, în jur de 1,62%.
Randamentul pe 10 ani era 1,60% în jurul orei 14,45 GMT iar cel pe 2 ani 1,59%.
Randamentul obligațiunilor pe 30 de ani a atins un minim istoric, 2,0139%, în jurul orei 11,50 GMT.
"Pentru moment, actorii burselor pariază mai mult pe o încetinire economică decât pe o recesiune. Dar, dacă scăderile puternice vor continua pe piața acțiunilor, acest lucru ar putea fi un indicator clar al unei recesiuni. Istoric, piața acțiunilor a înregistrat cele mai proaste ședințe în cele șase luni care au precedat o recesiune", a afirmat Liz Ann Sonders de la Charles Schwab.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
la fiecare convulsie a Bursei toata presa deomcrata, adica 80% din presa sare in sus de bucurie.
Si Trumpache continua sa va dea peste nas cu niste masuri economice simple.
UK (-0,2%), Germania (-0,1%), Suedia (-0,1%).
Italia e la 0,0% (stagnare), alte state UE se chinuie in apropiere de stagnare :
Franta (+0,2%), Austria (+0,2%), Belgia (+0,2%).
USA e la +0,5% pe trimestrul 2 fata de trimestrul 1, in timp ce zona euro pe ansamble e doar la +0,2%.
Desi in scadere ca ritm anual si trimestrial, din datele publicate pana acum rezulta ca podiumul cresterii in UE in ritm anual e ocupat de tarile estice:
Ungaria +5,1%, Romania +4,6%, Polonia +4,1%.
Intamplator sau nu, sunt tocmai tarile atacate de Comisia UE pe chestiuni care tin de statul de drept si libertati individuale.
Ungaria si Polonia reusesc o absorbtie foarte buna a fondurilor europene, Romania nu reuseste la fel deci are clar un potential suplimentar de crestere in mai buna utilizare a fondurilor europene.
Impactul fondurilor europene asupra cresterii PIB-urilor celor 3 tari mentionate a fost evaluat de Comisia UE in martie 2018 pe perioada pana in 2023.
Pe acesti 5 ani, impactul pozitiv total va fi urmatorul:
Polonia +3,4%
Romania +2,9%
Ungaria +2,8%
In clar, fondurile europene contribuie fara indoiala la cresterea PIB-urilor tarilor estice dar mult mai putin decat s-ar crede, intre 0,6-1% din cresterea anuala.
Marele avantaje sunt directionarea acestor fonduri catre sectoare strategice, controlul utilizarii lor si fluxul asigurat continuu (an de an te poti baza pe acesti bani de la UE).
Cum tarile vestice europene par sa intre treptat in recesiune, statele din Europa centrala si de est sunt obligate, pt a mentine un ritm ridicat catre convergenta cu "vestul", sa isi creasca nivelul de productivitate, sa faca reforme pt a avea state mai eficiente cu banul public, sa faca investitii productive si de infrastructura, sa puna mai rapid in practica robotizare/IA.
In primul trimestru SUA a avut crestere de 3.1%, in al doilea trimestru cresterea a incetinit la 2.1%. Asta inseamna -1%, nu +0.5%.
https://tradingeconomics.com/united-states/gdp-growth