Printul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman şi-a dat acordul pentru ca anunţul privind oferta publică iniţială (IPO) a gigantului petrolier Aramco să fie făcut duminică, 3 noiembrie, informează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

Pretul petrolului a scazut joi cu 8%Foto: saudiaramco.com

Listarea Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, a fost amânată deja de două ori însă potrivit surselor la o reuniune care a avut loc vineri seara, prinţul moştenitor şi-a dat acordul pentru demararea acestei operaţiuni. Calendarul precum şi modalităţile de desfăşurare ar urma să fie anunţate duminică.

Autorităţile de la Riad intenţionează să listeze un pachet cuprins între 1% şi 2% din acţiunile Aramco la bursa locală în ideea de a strânge o sumă de cel puţin 20-40 miliarde dolari, plecând de la ipoteza că Aramco este evaluată la 2.000 de miliarde dolari. Dacă sumele strânse la finalul listării vor depăşi 25 de miliarde dolari, Aramco va deveni cel mai mare IPO din lume, devansând listarea Alibaba în anul 2014 pentru 25 de miliarde dolari.

Printul Mohammed bin Salman intenţionează să listeze un pachet total de 5% din acţiunile Aramco, un prim pachet de 2% pe piaţa bursieră saudită în 2019, urmat în 2020 de un alt pachet ce urmează să fie vândut pe o piaţă bursieră internaţională care nu a fost încă stabilită, în ideea de a strânge suma de 100 miliarde dolari.

Operaţiunea este gestionată de mari bănci americane precum JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Goldman Sachs şi Bank of America Merrill Lynch. Potrivit surselor citate de AFP, şefii Aramco s-au întâlnit în ultima săptămână cu investitorii la Londra şi New York, în condiţiile în care există o reticenţă din partea investitorilor străini care au unele semne de întrebare cu privire la transparenţa, guvernanţa şi suma la care a fost evaluată grupul petrolier saudit.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol.

Gigantul saudit Aramco a avut câștiguri de 68 de miliarde de dolari în primele nouă luni ale acestui an, întărindu-și poziția de cea mai profitabilă companie din lume, au declarat pentru Bloomberg surse care au avut acces la datele financiare.

Prințul moștenitor Mohammed Bin Salman se bazează pe Aramco și pe enormele rezerve petroliere ale țării pentru a atrage investitori la oferta publică de acțiuni pentru a finanța planurile sale de reformare a economiei saudite.