Bursele europene au scăzut puternic luni, după noul front în războiul comercial deschis de Statele Unite, de această dată față de doi parteneri sud-americani, scrie AFP.

Foto:

Președintele american Donald Trump a anunțat luni că SUA vor impune taxe vamale pe importurile de oțel și de aluminiu din Brazilia și Argentina, luând prin surprindere unul dintre principalii săi aliați, liderul brazilian Jair Bolsonaro.

Aceste sancțiuni "venite de nicăieri" au reaprins temerile privind extinderea conflictului comercial la Europa, care ar afecta puternic șansele de relansare economică, crede Andreas Lipkow, expert la Comdirect.

Aceste evoluții au venit concomitent cu noua amenințare a lui Donald Trump de a majora taxele vamale pentru importurile din China în absența unui acord comercial cu Beijingul, un compromis mai complicat acum, după ce Donald Trump a ratificat legea care susține manifestațiile pro-democrație din Hong Kong.

Un indicator economic publicat luni a hrănit aceste temeri: activitatea din sectorul manufacturier a continuat să se contracte în noiembrie dar mai repede decât se aștepta, potrivit indicelui ISM.

Pe Wall Street, în jurul orei 18,10 (17,10 GMT), Dow Jones Industrial Average scădea cu 0,68%, indicele Nasdaq cu 1,02% iar indicele extins S&P 500 cu 0,65%.

Eurostoxx 50 a căzut cu 2,08%.

Pe bursele europene, Parisul a pierdut 2,01%, Franckfurt 2,05%, Londra 0,82%, Milano 2,28%, Madrid 2,09%, Lisabonna 0,77%, Bursa elvețiană 1,38%, Amsterdam 1,70% iar Bruxelles 1,09%.