Acțiunile europene au atins, vineri, un alt nivel record, iar investitorii rămân optimiști cu privire la o îmbunătățire a economiei globale, în urma unor indicii clare asupra rezolvării tensiunilor dintre SUA și China, prin stabilirea unui acord preliminar între cele două mari economii.

Bursa din New YorkFoto: Agerpres

Acțiunile europene s-au ridicat vineri la un alt nivel record, în condițiile în care investitorii au rămas optimisti cu privire la îmbunătățirea economiei globale, după o nouă doză de date economice optimizate din China și indicii ferme ale unei tranzacții comerciale preliminare dintre SUA și China, relatează Mediafax citând Reuters.

Indicele pan-european STOXX 600 a crescut cu 0,2%, pentru a treia oară consecutiv când atinge un nivel maxim, în săptâmâna sărbătorilor.

Cifrele înregistrate vineri au arătat faptul că profiturile companiilor industriale chineze au crescut în cel mai alert ritm în ultimele opt luni. Beijingul a declarat, săptămâna aceasta, că a purtat discuții apropiate cu Washington despre faza 1 a acordului comercial, în urma unor comentarii ale președintelui american, Donald Trump, cu privire la o ceremonie oficială de semnare a acordului, așteptată la începutul lunii ianuarie 2020.

Totodată, bursa de pe Wall Street atinge niveluri maxime în această perioadă festivă.

Astfel, indicele Nasdaq a depășit, joi, pentru prima dată pragul de 9.000 de puncte, toți cei trei mari indici de pe Wall Street atingând valori maxime la închidere, datorită optimismului în ceea ce privește rezolvarea tensiunilor comerciale dintre SUA și China și a datelor pozitive privind creșterea robustă a vânzărilor online publicate într-un raport.

Cu doar câteva zile până la sfârșitul anului, benchmarkul american S&P 500 este mai mare cu 29% în 2019, ceea ce reprezintă cel mai mare câștig anual procentual din 2013.

Acțiunile Amazon s-au apreciat cu 4,4% după ce Mastercard a publicat un raport conform căruia americanii au făcut cumpărături online la un nivel record în timpul sezonului de cumpărături pentru sărbătorile de iarnă, față de anul trecut.

"Partea importantă este că vânzările online au fost mult mai solide decât ne-am aşteptat. În magazine, nivelul vânzărilor a fost sub estimări, astfel încât vânzările online, şi în principal Amazon, au salvat situaţia", a declarat John Conlon, de la compania americană People's United Advisors.

Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 0,37%, la 28.621,39 puncte, indicele S&P 500 a înregistrat un avans de 0,51%, la 3.239,91 puncte, un nou nivel record. Indicele Nasdaq Composite a urcat cu 0,78%, la 9.022,39 puncte, depăşind pentru prima dată pragul de 9.000 de puncte.

Reducerea ratei dobânzii Rezervei Federale, precum și datele economice mai pozitive și profiturile companiilor au contribuit, alături de optimismul privind relațiile comerciale dintre SUA și China, la rezultatele record ale burselor.