Extinderea rapidă a listei țărilor afectate de noul coronavirus adâncea joi pierderile burselor mondiale, ștergând ușoara stabilizare din ziua precedentă, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tokyo a dat tonul cu cădere de peste 2% în fața amenințărilor pe care le ridică această criză sanitară asupra organizării Jocurilor Olimpice.

Iar bursele europene, deja puse la încercare la începutul săptămânii, și-au continuat căderea. În jurul orei 09,45 GMT, roșul domina la Paris (-1,50%), Londra (-1,50%) sau Frankfurt (-1,53%)

Teama este că noua epidemie va deveni o amenințare la scară mondială și că măsurile de stopare a propagării vor încetini creșterea mondială. În aceste condiții, companiile europene au întrerupt călătoriile de afaceri iar previziunile legate de rezultate sunt revăzute în scădere, arată Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

În urmă cu o zi, noul coronavirus a ajuns și în America Latină, respectiv în Brazilia.

Covid-19 este prezent acum, lăsând China de-o parte, 40 de națiuni. Dar epidemia pare să fi atins maximul în China, unde numărul deceselor zilnice continuă să scadă.

În aceste condiții, aproape nimeni nu se mai îndoiește de un impact asupra creșterii mondiale, chiar dacă acesta este încă dificil de estimat.

Investitorii se îndreaptă acum spre valorile-refugiu, începând cu datoriile țărilor cele mai solide. Randamentul pentru investițiile pe zece ani ale Germaniei scădea sensibil, la fel cum este și cazul pentru Statele Unite, unde a fost atins un minim istoric, 1,2872%.