Bursele americane și-au revenit luni, cu indicele Dow Jones înregistrând cea mai mare creștere dintr-o zi din istorie, de 1.294 de puncte, relatează AFP.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Dow a încheiat cu un plus de 1.294 de puncte, sau 5,1%, cel mai bun câștig dintr-o zi. Procentual, luni a fost cea mai bună zi din martie 2009.

S&P a urcat cu 4,6%, cea mai bună performanță din decembrie 2018.

Nasdaq, dominat de acțiunile pe tehnologie, a crescut cu 384.8 puncte (4.49%) încheind la 8.952,17 puncte.

Bursele mondiale au avut săptămâna trecută cea mai grea perioadă de la criza financiară din 2008. Indicele Dow Jones a scăzut cu 12,4%, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 11,5%. Dow a înregistrat, de asemenea, cea mai importantă scădere dintr-o zi din istorie, joi, potrivit Mediafax.

Prețurile acțiunilor de pe bursele din Asia au început să crească, după ce banca centrală a Japoniei a promis că va sprijini piețele, relatează BBC. Această intervenție vine pe fondul celei mai mari scăderi a producției fabricilor chineze, în luna februarie.

Vineri, Rezerva Federală a Statelor Unite a făcut un angajament similar de a interveni pentru a stopa continuarea unor căderi mari pe piețele financiare ale lumii. Îngrijorările de săptămâna trecută, cu privire la focarul de coronavirus, au făcut să dispară mai mult de 5 trilioane de dolari din stocurile globale.

Într-una din foarte rarele sale declarații, guvernatorul Băncii Japoniei (BOJ), Haruhiko Kuroda, a afirmat că banca centrală va lua măsurile necesare pentru stabilizarea piețelor financiare: "Piețele financiare de peste mări și interne continuă să facă mișcări instabile din cauza creșterii incertitudinii impactului asupra economiei provocat de răspândirea coronavirusului ".

"BOJ va monitoriza cu atenție evoluțiile și se va strădui să stabilizeze piețele și să ofere lichidități suficiente prin operațiunile de pe piață și achizițiile de active", a adăugat el.