Scăderea surpriză a dobânzii de referință cu 50 de puncte de bază de către Rezerva Federală (Fed), în încercarea de a stimula economia americană, nu a avut efectul scontat asupra Bursei de Valori din New York, care a închis în scădere sesiunea de marți, după revenirea reușită din ziua precedentă.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Decizia Fed "i-a speriat pe investitori după această revenire puternică, deoarece a fost luată imediat și la 50 de puncte de bază. Acest lucru a fost peste așteptările analiștilor, iar unii pot spune că situația este mai gravă decât credem”, spune Alan Lancz, președintele Alan B. Lancz & Associates, citat de AFP.

Este prima decizie de tăiere a dobânzii-cheie luată înainte de terminarea ședinței de politică monetară începând cu octombrie 2008, în timpul crizei financiare.

Dow Jones a scăzut cu 785,91 puncte (2,94%) la 25.917,41.

S & P-500 a pierdut 86,86 puncte, sau 2,81%, coborând la 3.003,37 puncte.

Și Nasdaq, dominat de acțiunile pe tehnologie, a scăzut cu 268,08 puncte (2,99%) la 8.684,09 puncte.

Grupul ţărilor puternic industrializate (G7) urmăreşte atent efectele epidemiei Covid-19 şi va aplica măsurile politice necesare limitării riscurilor şi menţinerii creşterii economice sustenabile, anunţă Departamentul american al Trezoreriei după o reuniune a organizaţiei.

"Miniştrii de Finanţe din G7 şi guvernatorii băncilor centrale monitorizează cu atenţie epidemia Covid-19 şi impactul asupra pieţelor şi condiţiilor economice", comunică Departamentul american al Trezoreriei după o reuniune a G7.

"Date fiind potenţialele efecte ale epidemiei Covid-19 asupra creşterii economice pe plan global, reafirmăm angajamentul de a utiliza toate instrumentele politice adecvate pentru a atinge o creştere economică puternică şi sustenabilă şi pentru a ne proteja de riscurile de scădere economică. Alături de eforturile pentru intensificarea serviciilor medicale, miniştrii de Finanţe din G7 sunt pregătiţi să treacă la acţiuni, inclusiv la măsuri fiscale dacă sunt necesare, pentru a contribui la reacţiile faţă de virus şi pentru susţinerea economiei în această etapă", precizează Departamentul american al Trezoreriei, care a coordonat reuniunea G7.

"Băncile centrale ale naţiunilor din Grupul G7 vor continua să îşi îndeplinească sarcinile, susţinând stabilitatea preţurilor şi creşterea economică, prin menţinerea rezistenţei sistemului financiar", subliniază Departamentul american al Trezoreriei.