Wall Street, în ciuda cifrelor solide ale economiei americane, a căzut din nou pradă anxietății vineri, în fața propagării coronavirusului, potrivit AFP. În jurul orei 14,40 GMT, indicele vedetă al Bursei din New York, Dow Jones Industrial Average, pierdea 2,66%, la 25.426,62 puncte.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

18:50 Cotația petrolului a pierdut peste 9% după informațiile că OPEC și Rusia nu au ajuns la un acord asupra reducerii producției.

În jurul orei 16,30 GMT, barilul Brent din marea Nordului pentru livrările din mai valora 45,42 dolari la Londra, în scădere cu 9,10% în raport cu închiderea de joi, la câteva minute după ce căzuse la 45,28 dolari, un minim din iunie 2017.

Nasdaq scădea cu 2,44%, la 8.523,29 puncte.

S&P 500, care reprezintă cele mai mari 50

0 de companii de pe Wall Street, pierdea și el 2,67%, la 2.943,22 puncte.

În acest timp, bursele europene scădeau și ele puternic: Paris (-4,02%), Londra (-3,40%), Frankfurt (-3,44%), Madrid (-3,50%) Milano (-3,45%). Cotația petrolului cădea cu 7%.

Investitorii se orientau puternic spre produsele financiare considerate valori refugiu, precum obligațiunile Statelor Unite, al căror randament pe 10 ani scădea pentru prima oară sub pragul de 0,7%.

Vineri, nici starea bună de sănătate afișată de economia americană, nici îndemnurile președintelui american nu au asigurat investitorii.

Economia a dat încă o dată dovadă de soliditate în februarie, cu crearea a 273.000 noi locuri de muncă, în ciuda așteptărilor economiștilor, care se așteptau la o încetinire.

Rata șomajului a căzut la 3,5%, cel mai redus nivel în 50 ani.

Deficitul comercial american a scăzut și el cu 6,7% în ianuarie, un efect al scăderii puternice a importurilor de bunuri din Canada și China.

În condițiile în care ratifica de la Casa Albă un plan de urgență de 8,3 miliarde de dolari destinat finanțării luptei împotriva coronavirusului care se propagă în SUA, Donald Trump s-a decl

arat convins că "bursele își vor reveni".

Acesta a cerut băncii centrale americane (Fed), care a decis marți să reducă cu o jumătate de punct procentual dobânda de intervenție, să recurgă la noi scăderi.

"Ceea ce a început ca un șoc de aprovizionare în China s-a transformat în ceva mult mai grav", spune Ben May, de la Oxford Economics.

"Fragilitatea piețelor financiare și perturbarea vieții cotidiene în lume vor antrena, pe lângă perturbările în lanțurile mondiale de aprovizionare, o reducere a cheltuielilor de consum și de investiții", crede acesta.