În ciuda sutelor de miliarde promise de marile puteri economice pentru a susține economia, nimic nu pare să poată opri spirala negativă a burselor. Neîncrederea s-a instalat pe pe principalele piețe financiare europene și americane care au șters câștigurile din ziua precedentă și acuză din nou pierderi puternic, scrie AFP.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Bursa din Paris a căzut cu 5,94%, Frankfurt cu 5,56% iar Londra cu 4,05%. Madridul a pierdut 3,44% iar Milano 1,27%.

Același tabloul la deschiderea bursei de pa Wall Street, unde tranzacțiile au fost suspendate în jurul orei 17,00 GMT după o cădere cu 7% a indicelui S&P 500.

La reluare, la ora 17,15 GMT, S&P 500 cădea cu 7,55%, Dow Jones cu 8,38% iar Nasdaq cu 6,75%. În jurul orei 17,30, Dow Jones pierdea 10%.

Și cotația petrolului continua căderea liberă, revenind la nivele nemaivăzute din 2002-2003 cu un baril WTI în jur de 24 de dolari iar barilul Brent la 27 de dolari.

Lira sterlină pierdea 4,42% față de dolar în jurul orei 17,25 GMT.

Răspuns "dezamăgitor" al autorităților

Un mare număr de bănci centrale au redus recent dobânzile de intervenție și au recurs la injecții masive de lichidități. În același timp, mai multe mari țări au anunțat planuri masive de susținere bugetară. Dar, atât timp cât virusul va fi prezent, experții se îndoiesc de eficiența unor astfel de măsuri.

"Pe termen scurt, răspunsul autorităților s-a dovedit dezamăgitor: lipsa de coordonare internațională atât la nivelul băncilor centrale cât și al statelor", spune Benoît Vesco, director de investiții la Meeschaert AM.

"În acest context, în condițiile în care depășirea crizei sanitare va dura, volatilitatea va rămâne foarte ridicată atât timp cât autoritățile monetare și guvernele nu oferă susținerea necesară".

"Întrebarea nu este de a ști dacă va fi o recesiune indusă de coronavirus ci ci cât de gravă va fi", arată Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.