Piețele bursiere mondiale au atins cele mai ridicate niveluri din martie, iar prețurile petrolului au crescut marți, pe fondul semnelor de redresare economică globală care au compensat tulburările civile din Statele Unite, relatează Reuters.

petrol Arabia SaudităFoto: Profimedia

În ciuda acestor creșteri, investitorii au ezitat să se îndepărteze de siguranța obligațiunilor guvernamentale, care au scăzut, dar au rămas aproape de maximele record, potrivit AFP.

„Într-un fel, este remarcabil faptul că piața rămâne în această dispoziție pozitivă”, a declarat Elwin de Groot, șeful strategiei macro la Rabobank.

„Chiar și cu aceste proteste din Statele Unite și situația din Hong Kong, piața continuă să crească și să rămână optimistă.”

Indicele global MSCI a câștigat 0,70% după creșterile mari din Europa și Asia.

Pe Wall Street, la mijlocul zilei, indicele Dow Jones a crescut cu 146,47 puncte, sau 0,57%, la 25.621,49 puncte, iar S&P 500 a câștigat 7,23 puncte, sau 0,24%, la 3,062,96 puncte.

Indicele Nikkei din Japonia a crescut cu 1,2% la cel mai ridicat nivel de la finele lui februarie, urmat de piețele din Seul, Taipei, Hong Kong și China.

Dolarul a scăzut la minimul pe mai multe luni față de majoritatea monedelor majore.

"Protestele sunt motivul vânzărilor de dolari din ultimele patru sau cinci zile", a spus analistul principal al CMC Markets, Michael Hewson. Unii manifestanți americani, supărați de moartea recentă a omului afro-american american George Floyd, aflat în custodia poliției, au dat foc peste noapte unui mall din Los Angeles, au jefuit magazinele din New York și cel puțin cinci polițiști americani au fost loviți de focuri de armă în incidente separate.

Petrolul american WTI a crescut recent cu 2,14%, la 36,20 dolari pe baril, iar țițeiul Brent a urcat la 39,31 dolari, în creștere cu 2,58%.