Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) anticipează că rata șomajului în 2020 va fi de 9,3% și de 6,5% în 2021, potrivit AFP.

Foto:

Produsul intern brut al Statelor Unite va scădea cu 6,5% în acest an sub efectul pandemiei Covid-19, dar economia americană ar trebui să recupereze cu 5% anul viitor, conform noilor estimări ale Băncii centrale americane.

În proiecțiile sale anterioare, publicate în decembrie, puternica instituție financiară se aștepta la o creștere de 2% anul acesta și 1,9% anul viitor.

Înainte de pandemie, cea mai mare economie din lume, care a beneficiat de stimulent fiscal în 2018, a început să încetinească, dar a continuat să crească într-un ritm rapid în comparație cu alte țări avansate.

Rata șomajului în Statele Unite a scăzut în mai, în ciuda pandemiei, dejucând toate pronosticurile, la nivelul de 13,3%, potrivit datelor publicate vineri de departamentul Muncii și citate de AFP.

Luna trecută au fost create 2,5 milioane de locuri de muncă.

Analiștii se așteptau la un șomaj în creștere, spre pragul de 20%, în condițiile în care multe companii erau încă închise din cauza măsurilor de carantină.

În aprilie, rata șomajului era de 14,7%.

Dar primele deschideri ale centrelor comerciale și ale restaurantelor în unele state, în mai, au permis primei economii mondiale să se redreseze.

Situația locurilor de muncă s-a îmbunătățit în sectoarele agrement și hotelier, construcții, educație și serviciile de sănătate, dar și în comerțul cu amănuntul. În schimb, situația s-a deteriorat în administrație.