Exxon Mobil a făcut parte din indicele industrial Dow Jones într-o formă sau alta din 1928 însă istoricul său de cea mai longevivă companie componentă este pe cale să se încheie, relatează CNBC.

Foto:

S&P Dow Jones Indices, entitatea care gestionează indicele, a anunțat luni cea mai mare schimbare din ultimii șapte ani în componența indicatorului financiar.

Pe lângă Exxon, care va fi înlocuit de Salesforce - o companie americană de software, Pfizer și Raytheon Technologies vor fi de asemenea înlăturate în favoarea Amgen și Honeywall International, modificările urmând a intra în vigoare de la 31 august.

Înlocuirea Exxon este „un semn al vremurilor”, potrivit băncii de investiții Raymond James, compania petrolieră, și sectorul energetic în general, fiind în declin, o decădere evidențiată cu atât mai mult de ascensiunea companiilor tech.

Energia constituie în prezent doar 2,5% din componența indicelui S&P 500 în comparație cu 6,84% în urmă cu cinci ani și 10,89% în urmă cu un deceniu. Tehnologia a sărit de la 18,48% în 2010 la 28,17% astăzi.

Raymond James notează că acțiunile primelor cinci companii tech - Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet și Facebook - valorează individual mai mult decât întregul sector energetic american, afirmând că acest lucru „este simbolic pentru cât de mult a decăzut sectorul energetic în ultimii ani”.

„Prin înlăturarea Exxon din indice, administratorul reacționează în mod clar și accentuează sentimentul negativ al investitorilor cu privire la aproape orice legat de petrol și gaze naturale”, potrivit băncii de investiții.

Acțiunile Exxon au scăzut cu 3% în urma anunțului.

Citește și: