Bursele europene s-au confruntat cu o săptămână de pierderi, fără a se instala însă panica, odată cu înăsprirea restricțiilor în fața celui de-al doilea val al pandemiei, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele două traiectorii au accelerat brusc: creșterea exponențială a curbei contaminărilor cu Covid-19 și traiectoria descendentă a piețelor financiare europene.

Nimeni nu a fost scutit: -8,90% la Frankfurt, -7,16% la Milano, -4,7% la Londra, -6,9% la Paris.

EuroStoxx 50, indicele celor mai importante companii europene, pierdea aproape 7,50% într-o săptămână, vineri, cea mai proastă performanță din martie.

Indicii au intrat în zona de roșu pe măsura ce noile restricții economice deveneau iminente. Vârful tensiunilor a avut loc miercuri, chiar înaintea anunțurilor din Franța și din Germania, și s-a propagat pe celelalte burse mondiale, de la Asia la Wall Street.

În Statele Unite, "indicele fricii", VIX, care măsoară volatilitatea piețelor, a revenit miercuri la maximul ultimelor patru luni.

Indicii au revenit acum la nivelele din mai, în momentul în care economiile europene reîncepeau timid să se deschidă, după lunga carantină din primăvară.

Investitorii s-au orientat spre datoriile germane sau franceze, plasamentele considerate cel mai puțin riscante, iar randamentele acestor obligațiuni au căzut la nivele minime din martie.

Căderi de la materii prime la giganții IT

Sectoarele cele mai afectate de primul val al pandemiei au fost din nou cele mai afectate.

Cele trei bănci franceze prezente în indicele parizian CAC 40, Crédit Agricole, BNP Paribas și Société Générale, au pierdut fiecare circa 10%.

Industria, turismul și titlurile legate de materii prime, precum petrolul, au suferit puternic, din cauza temerilor legate de o nouă scădere masivă a cererii. Total a căzut cu 8%, BP cu aproape 5% la Londra.

Acest al doilea val nu a scutit pe nimeni, nici măcar pe marii câștigători ai crizei sanitare, societățile din IT.

Gigantul german al softurilor SAP a pierdut circa un sfert din capitalizarea bursieră.

"Deja cunoscut"

Cu toate acestea, investitorii nu și-au pierdut cumpătul. "Nu au existat vânzări masive legate de o panică", subliniază Mikael Jacoby, de la Oddo Securities. Bursele au pierdut până la 20% din valoare într-o singură săptămână, în momentul de vârf al crizei.

"Experimentăm ceva deja cunoscut iar carantina din Franța este percepută ca fiind mai puțin dură", notează el.

Bursele au fost liniștite și de poziția Băncii Centrale Europene. Șefa instituției, Christine Lagarde, a lăsat clar să se înțeleagă că vor fi luate noi măsuri la următoarea reuniune a BCE, în decembrie.

Joi și vineri, bursele și-au stopat deja pierderile, fără a reuși însă să revină pe verde. Prudența rămâne mai departe cuvântul de ordine, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale americane, marți.