Saptamana ce tocmai s-a incheiat a fost una de tatonare, in care taberele participantilor la bursa din Statele Unite nu au actionat decisiv in vreo directie. Ar fi posibil ca actiunea sa inceapa odata cu aceasta saptamana?, se intreaba Ovidiu Ciulina pe blogul lui Moldovan.

Dow Jones Industrial Average a incheiat saptamana cu o modesta crestere de 0,3%. Desi au fost o serie de rapoarte economice, ele nu au reusit sa sparga canalul de tranzactionare in care bursele au intrat in perioada recenta. Dar aceste miscari nu sugereaza decat nesiguranta investitorilor cu privire la economia americana. Vineri, ultima zi din saptamana, prin evolutia miscarilor ei, a creat cateva scenarii pentru viitorul apropiat.

Ce s-a intamplat vineri? In primul rand trebuie amintita stirea principala a zilei de joi, anume Philadelphia Fed Manufacturing Index, indice care prezinta conditiile de business la nivelul Philadelphiei, si care a inregistrat o valoare foarte slaba, de -24 puncte fata de -10 cat erau estimarile. Acesta a fost semnalul pentru ordinele de vanzare care au facut joi legea in piata. Vineri parea sa fie o continuare a miscarii incepute in ziua precedenta, avand toate premisele de a sparge convingator suporturile din ultimele saptamani. Si asa a si fost pana in ultima jumatate de ora…

Zvonul lansat de Charlie Gasparino de la CNBC, conform caruia la inceputul acestei saptamani se va face public un plan al mai multor banci de a salva compania asiguratoare de bond-uri, Ambac Financial, de la a-si pierde ratingul de AAA, a generat un val masiv de cumparare in piata. Daca inainte de anunt, Dow Jones se afla la 12,155 puncte, stirea sosita in ultima jumatate de ora a sedintei de tranzactionare a dus indicele pana la un maxim intra-day de 12,397 puncte, adica un plus de 242 de puncte. Impresionant! Si iata ca acest zvon a ajutat bursele din Statele Unite sa termine saptamana pe verde, Dow Jones la +0,3% si S&P 500 +0,2%.

Dar va influenta aceasta miscare de ultim moment evolutia pietelor de saptamana aceasta? Ma intreb acest lucru prin prisma faptului ca sentimentul pietei s-a schimbat brusc intr-unul pozitiv. Insa datele macroeconomice programate pentru aceasta saptamana vor avea un cuvant greu de spus intr-o piata in care toata lumea este cu ochii pe ,,fundamentale”, in scopul confirmarii sau infirmarii intrarii in recesiune a economiei americane.

Sa vedem cum arata calendarul din aceasta saptamana:

Luni: Existing Home Sales si inca 2 speech-uri ale unor membri FOMC;

Marti: PPI, core PPI - inflatia la producator, din care se extrag elementele volatile-; Consumer Confidence; National HPI Composite-20 - indice care masoara schimbarile anuale in pretul mediu al locuintelor in 20 de zone metropolitane- si inca un discurs al unui guvernator Fed;

Miercuri: Durable Goods Orders - indice care masoara comenzile primite pentru bunuri cu o durata de viata mai mare de 3 ani-; Ben Bernanke va prezenta la Washington un raport despre politica monetara; New Home Sales - numarul de case noi vandute in luna anterioara;

Joi: Produsul intern brut, GDP, pe trimestrul 4 din 2007, o valoare preliminara;

Vineri: PCE (Personal Consumption Expenditures) - un indice al inflatiei preferat de Fed; Personal Spending - cheltuielile consumatorilor pentru bunuri si servicii; Chicago PMI - indice care masoara conditiile de business din zona de nord-vest; Consumer Sentiment si inca un discurs al unui guvernator Fed.

Asadar, putem spune ca saptamana aceasta este plina de date macroeconomice, exact de ce are nevoie piata pentru a incepe un trend. Sa revin la una din intrebari, anume daca schimbarea sentimentului din ultima jumatate de ora de vineri va influenta parcursul acestei saptamani. Stim cat de puternic este sentimentul pietei si ca la un moment dat stirile fundamentale sunt trecute prin acest spectru, de unde si anumite reactii, sa le spunem ,,ciudate”, la stiri. Dar in conditiile actuale cred ca sentimentul pozitiv din piata va fi sustinut doar de niste stiri peste estimari. Altfel, traderii vor fi multumiti sa vanda de la nivele mai bune decat cele de joi si vineri, in asteptarea spargerii unor suporturi importante pe indici.

Comenteaza subiectul pe blogul lu Moldovan.