Bursele din Statele Unite au inregistrat cea mai mare crestere din aceasta luna. Anuntul facut de Standard & Poor’s, referitor la ratingul unor asiguratori de bond-uri, a generat un optimism demn de scaderile de dobanda din partea Federal Reserve, scrie Ovidiu Ciulina pe blogul lui Moldovan.

Luni, 25 februarie, o zi anodina din prisma stirilor fundamentale, a fost cea mai buna zi a lunii, in care principalii indici, S&P 500 si Dow Jones Industrial Average, au inregistrat cele mai mari cresteri procentuale, de 1,4%, respectiv 1,5%. Motivul principal pentru aceasta zi a fost Standard&Poor’s, care in a doua jumatate a sedintei de tranzactionare a reiterat pentru compania asiguratoare de bond-uri, Ambac Financial, ratingul de AAA si pentru compania MBIA, tot din acelasi sector, a anuntat ca a fost scoasa din lista de monitorizare pentru un posibil downgrade.

In urma acestor anunturi a inceput petrecerea, iar ordinele de vanzare au fost ca si inexistente. Dow Jones a atins un maxim intra-day la 12,584 puncte, dupa ce in prealabil fusese la un minim de 12,341 puncte. Acest nivel maxim pe care indicele l-a atins reprezinta spargerea marginala a rezistentei triunghiului, de la 12,400, in care s-au inscris evolutiile pietei din ultimele doua saptamani.

Sigur ca toate comentariile referitoare la raliul pietei au facut referire la anuntul S&P, nici nu aveau cum altfel, insa ar mai fi de mentionat un aspect. Ma refer la reactia pietei cand a sosit stirea referitoare la housing sector. Din materialul de ieri stim ca pentru astazi era programat ,,Existing home sales”, numarul de case vandute in luna ianuarie. Acestea au fost in numar de 4,89 milioane, usor peste estimarile de 4,80 milioane. Diferenta minora, insa indicii au reactionat imediat si au inregistrat o crestere brusca. In cele din urma au dat inapoi pana la momentul anuntului S&P, dar este de observat sentimentul pozitiv ce exista in piata. Tinand cont de dorinta participantilor de a cumpara, este lesne de inteles de ce impactul anuntului facut de S&P a avut o asa rezonanta.

Sa fie o capcana? Si pun aceasta intrebare strict tehnic. Dincolo de motivarile fundamentale ale cresterii de astazi nu trebuie sa uitam evolutia anterioara a burselor. De mai bine de doua saptamani ele s-au inscris intr-un ,,triunghi”, un pattern cunoscut tuturor celor familiarizati cu analiza tehnica. O deschidere a pietelor intr-un sens era urmata imediat de o evolutia in sens contrar. Vineri, piata a parut ca sparge suportul acestui triunghi si ca se indreapta spre retestarea low-ului din ianuarie. Nu a fost asa! O falsa miscare in jos de spargere a generat apoi un val de cumparare ce pare sa nu se termine in momentul de fata. Dar daca si ziua de astazi a fost, la fel, un semnal fals de spargere, de data asta a rezistentei, doar pentru ca in urmatoarele zile sa asistam la o retestare a suporturilor?

Este posibil, o piata ca aceasta ofera veridicitate oricarui scenariu. Este chinuitor sa fii prins in tranzactii pe asemenea miscari. Dar cert este un lucru: ,,cu o floare nu se face primavara” iar deocamdata este prematur sa afirm ca ne-am inscris pe un trend.

Inchiderea indicilor a arat in felul urmator: Dow Jones Industrial Average, +1,53% la 12,570 puncte, S&P 500, +1,4% la 1,371 puncte si Nasdaq Composite +1,1% la 2,327 puncte.

Comenteaza subiectul pe blogul lui Moldovan.