În jurul orei 13.13 GMT (15.13 la București), prețul bitcoin urca la nivelul record de 30.823,30 de dolari, potrivit datelor compilate de agenția Bloomberg.
Cea mai cunoscută criptomonedă a depăşit pentru prima dată pragul de 20.000 de dolari în data de 16 decembrie şi între timp s-a apreciat cu mai bine de jumătate.
La începutul anului trecut se tranzacţiona la nivelul de 8.000 dolari, dar în primăvară, când a izbucnit pandemia de coronavirus, a scăzut la 4.000 dolari. În toamnă, bitcoin s-a apreciat semnificativ, datorită cererii din partea marilor investitori, atraşi de potenţialul unor câştiguri rapide, şi a aşteptărilor că va deveni o metodă de plată de bază.
Clienţii PayPal vor putea de asemenea, de la începutul acestui an, să folosească criptomonedele pentru a face achiziţii la 26 de milioane de comercianţi din reţeaua sa, a informat compania americană.
Compania, cu sediul în San Jose, California, are 346 de milioane de conturi active pe plan global şi a procesat în trimestrul doi din 2020 plăţi de 222 miliarde de dolari.
Bitcoinul profită de altfel de valul de achiziții pe toate piețele, provocat de măsurile de relansare ale economiilor aplicate de băncile centrale pentru a contracara pandemia de Covid-19.
Contra exemplu: actiunile Tesla s-au scumpit de 8 ori de la inceputul anului, la fel fel actiunile Zoom au crescut tot de 8 ori. Dar acolo plusul pentru societare pe care il aduc produsele companiilor respective e de necontestat.
Bitcoin nu e guvernata de nicio banca centrala si in plus nu e moneda care sa genereze inflatie, dimpotriva. Increderea este totul in economie iar cu bitcoinul se pare ca oamenii au din ce in ce mai putina incredere in bancile centrale (FED, Banca Central Europeana etc) si au mai multa incredere intr un sistem care nu e controlat de o mana de oameni (politici).
Crezi tu ca cresterea bitcoinului este data de increderea omenilor (simpli) in aceasta moneda ? Sau este un mijloc de specula / imbogatire rapida ?
Daca este asa cum zici si oamenii nu au incredere in bancile centrale si monedele "clasice" de ce nu ia avant plata in bitcoin pentru servicii/produse ? Unde poti sa platesti cu bitcoin ?
De ce Germania a ajuns sa vanda titluri de stat la randamente negative? Exact din acest motiv ca oamenii bogati au preferat sa piarda un 1-2% dar banii sa le fie in siguranta in loc ss fie depusi la o banca AAA care sa dea faliment peste noapte (vezi Lehman Brothers din istoria recenta)
In decemebrie 2017 bitcoin era 16k, in feb 2018 7k, ian 2019 3k iar azi...30k
Si tu imi spui ca oamenii baga banii in bitcoin pentru stabilitate/protectie ? Hai sa fim seriosi...
2. "Bitcoin nu genereaza inflatie, dimpotriva" Orice genereaza inflatie. Iar la volatilitate de 900% pe an nu este deloc sigura. Lasand la o parte mecanismele ce nu sunt clare pentru omul de rand care munceste pentru banii aia.
3. Bitcoin este guvernat de banci centrale oricum ai lua-o. Se supun regulilor a.i. sa nu genereze haos.mai mult decat este permis.
4. Bitcoinul este bun daca il tratezi ca si timbru digital Inainte colectionam timbre asteptand sa ne imbogatim. Acum colectionam bitcoins. Cat timp nu ii platesti din salariu ci din ramasite e OK. Nimeni nu isi muta toata averea in bitcoin, chiar si cei mai infocati fani ? De ce? PENTRU CA NU E SIGUR, poti saraci instant si de asta ne apara bancile centrale. Iar cine se imbogateste rapid "minand" sau "speculand" nu aduce plus valoare societatii intrucat nu se mai respecta meritocratia si valoarea muncii.
5. Valoarea banului este cantitatea de produse pe care o poti cumpara cu o unitate monetara. Banii se fac muncind. Tu imi spui ca s-a produs asa o crestere de productivitate pe care bitcoin o masoara corect?
6. Pana cand utilitatea monedei (si de fapt a infrastructurii din spate) nu va servi societatii, bitcoin este doar un tool de a muta bogatia (de la prosti) inspre cei mai cumpatati. La fel de bine putem colectiona capace de bere daca este piata de schimb.
7. "au mai multa incredere intr-un sistem care nu e controlat de o mana de oameni (politici)". Pe aia politici se presupune ca ii votezi si ai control asupra lor. La bitcoin, baga-ti tu rezultatele muncii in ceva ce nu pricepi si care poate fi denaturat de catre cine stie ce rusnac cu fonduri de la FSB.
Si peste 100 de ani bitcoin are sa se genereze dar mult mai putin.
Alt lucru care nu-l intelegi este ca bitcoin nu este euro sau dolar, este un "commodity" cum este aurul. E scump de generat si e limitat. In 2019 costa cam 8000$ sa generezi 1bc. In 2020 rasplata s-a injumatatit iar pretul a crescut. In 2024 pretul are sa se dubleze din nou
Acum revenind la partea de loterie , marea dilema a celor car vand si cumpara aceasta moneda pt specula este momentul. Adica cand sa cumpere, cand sa vanda. Acum cateva zile citeam un post al unia ca se bucura enorm ca este pe plus (probabil investise ceva in BC). Marea lui dilema acum este daca sa vanda sau nu. Adica vand acum cu 30K sau mai astept 2-3 zile sa se faca 35K sau 40K? Dar daca maine valoarea scade de la 30K la 25K, ce face el vinde sau asteapta sa revina iar la 30K ca sa poata vinde? Insa daca de la 35K scade la 20K? Ce face, mai tine sau vinde? Si situatia poate continua la infinit. In 2018 sau 2019 aceasta moneda valora 25K in primavara 4k. Va dati seama ce mare e distanta dintre cele doua valori? Adica, cu alte cuvinte cum ai spus tu aceasta moneda asta in sine nu valoreaza nimic, este specula bazata pe cere si oferta.
Genul asta de persoane nu au viata simpla si pot pierde de100 de ori mai mult decat castiga. Este mai rau decat la cazino, macar acolo iti dau bautura si mancare gratis si tot te alegi cu ceva.
Tu nu ai inteles inca - nu e nicio problema, sunt multi altii la fel ca tine. Documenteaza-te, citeste despre Bitcoin, vezi cat pricepi, revino dupa aia...
Sa iti explic aici intr-un comentariu e ca si cum ai incerca sa explici intr-o propozitie unuia dintr-un trib din Papua Noua Guinee de ce Linux e mai bun ca Windows.
Pe de alta parte, BTC e ceva nemaivazut pana acum, cand aurul era lucrul cel mai rar din istorie. Aurul isi dubleaza cantitatea in 40 de ani. BTC nu si-o mai dubleaza.
Cand autoritatile cresc masa monetara cu 25% intr-un singur an (atat USD, cat si EUR), bula e USD si EURO, nu BTC.