Wall Street nu a dat vreo importanță unei zile șocante din istoria Americii în care suporterii lui Trump s-au dezlănțuit în Capitoliu într-o încercare violentă de a întrerupe bilanțul electoral al Congresului. A fost chiar o zi bună pe bursă. Indicele Dow s-a închis la un nou maxim istoric, depășind pragul de 31.000 de puncte pentru prima oară.

Sustinatorii lui Trump la CapitoliuFoto: Captura video

Și indicele mai general S&P 500 a crescut, în timp ce Nasdaq Composite a închis pe roșu. De ce s-au atins noi culmi pe Wall Street chiar și când președintele s-a dezlănțuit iar în acuzații false că alegerile au fost fraudate, iar mii de suporteri ai săi au dat buzna în clădirile guvernamentale? Ne explică CNN.

Foarte simplu: investitorii nu se uită la ce se petrece chiar acum. Ei privesc în viitor, la ce ar putea aduce pentru companiile în care investesc ei, sau la economie în ansamblu.

Iar miercuri majoritatea în Senat s-a înclinat de partea democraților, deschizând calea pentru agenda economică a președintelui-ales Joe Biden, pentru stimulente economice și mai probabile care să ajute națiunea să-și revină din pandemie.

Deși controlul democraților asupra Camerei, a Senatului și a Casei Albe ar putea însemna creșteri viitoare de taxe, investitorii aleg latura pozitivă – mai mult sprijin guvernamental în perioada crizei.

Biden a promis și investiții masive în infrastructură și energie curată, care vor crea milioane de locuri de muncă. Aceasta a dus la creșterea valorii acțiunilor în sectoarele industriei și materialelor. Băncile și firmele financiare au perspective mai bune de dobânzi mai mari în viitor, ceea ce se traduce prin profituri sporite în afacerile de creditare. Suferă oarecum companiile tech, care se vor confrunta cu mai multe reglementări și controale.

Iată de ce, în ciuda haosului fără precedent de la Capitoliu, pe Wall Street a domnit mai degrabă optimismul, chiar și după ce acțiunile au coborât de la vârfurile de după-amiază.

America a mai depășit tulburări civile. Wall Street pariază că o va face și de această dată.

Însă s-ar putea ca piața să revină joi la realitate și să înceapă vânzările. Există, totuși, o pandemie în curs și numărul în creștere al infectărilor a dus la reguli mai stricte în multe state. Dar investitorii vor privi din nou pe termen lung. Următoarea administrație este așteptată să se țină de promisiunile că va acționa în forță pentru a ajuta afacerile și pe muncitorii din America să redevină puternici.